Slovensko zdravstvo po podatkih Rdečega križa Slovenije potrebuje 42.000 litrov krvi na leto. To pomeni, da potrebujemo 400 krvodajalk in krvodajalcev vsak delovni dan oz. kar 105.000 krvodajalcev na leto. Darovana kri je nujno potrebna pri operacijah in nesrečah, za oskrbo enega ponesrečenca pa je lahko potrebnih celo do 15 litrov krvi oz. kri 20 do 30 krvodajalcev.

Cilj akcije je pridobiti čim več novih krvodajalcev, ki bodo na razpolago za darovanje v trenutku, ko bo potreba po krvi njihove krvne skupine narasla. Shranjena kri ima namreč omejen rok trajanja, zato je krvodajalstvo po potrebi ključnega pomena, da ne prihaja do prevelikega nihanja zalog krvi. Prav tako se na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, poleg splošnega pomanjkanja krvi, srečujejo z nihanjem zalog določenih krvnih skupin. V ta namen je družba Petrol vzpostavila spletno stran www.daruj-kri.si, ki od 17. maja 2011 dalje vsak dan ažurno prikazuje skupno stanje zalog in potreb po krvnih skupinah v vseh Centrih za transfuzijsko dejavnost po Sloveniji. Na ta način se lahko vsak posameznik takoj prepriča ali primanjkuje krvi njegovega tipa, posamezniki, ki pa se doslej še niso vpisali v bazo krvodajalcev, lahko to storijo preko spletne strani.

Krvodajalsko akcijo, ki se je začela 16. maja in bo potekala mesec dni, so na dan začetka podprli tudi številni znani Slovenci in Slovenke, med njimi Jurij Zrnec, Branko Djurič – Ðuro, Marko Potrč, Katarina Venturini, Vinci Vouge Anžlovar, Pavle Ravnohrib, Rok Ferengja iz skupine Rok’n’bend, Aljaž Farasin iz skupine Eroika, Samuel Lucas, Jadranka Juras, Eva Moškon in Marijana Hlebš, Alenka Tetičkovič, Urška Majdič in Sergej Pobegajlo iz skupine Billysi, Regina, Omar Naber, Ivjana Banič, Denis Avdič, predsednik in regionalni kreativni direktor Studia Marketing JWT, Jernej Repovš, Jernej Šugman in Nuša Drašček. Znane osebnosti so se s svojo prisotnostjo na ponedeljkovem humanitarnem dogodku osebno zahvalile vsem, ki so kadarkoli darovali kri za sočloveka.

Pobudniki akcije “Daruj energijo za življenje!” pozivajo celotno Slovenijo k vpisu v krvodajalsko bazo in darovanju krvi, ko je to potrebno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj