… naj bi bili menda izjemno udobni; in pa tiste, ki jih prav sovražijo, saj so jim ogabno grdi. Na voljo so po vsem svetu in vidimo jih lahko na skoraj vsakomur. A če ste med ljubitelji in zapriseženimi zagovorniki kroksov, boste ob tej novici morda še enkrat premislili – strokovnjaki namreč pravijo, da so izjemno škodljivi. Zakaj?

Dolgo nošenje največji problem

Problem naj bi predstavljalo predvsem dolgotrajno nošenje – in dejstvo je, da jih zaradi udobnosti najraje nosijo ravno tisti, ki so veliko na nogah. Problem naj bi bil, da ne nudijo zaščite in ustrezne opore za peto, kar lahko vodi v zdravstvene težave in celo trajne deformacije: težave s tetivo, žulje, deformacije prstov, kurja očesa in celo vrasle nohte.

Strokovnjaki so namreč mnenja, da mora obuvalo stopalu, sploh pa peti, nuditi čvrsto oporo, v nasprotnem primeru sledijo bolečine in poškodbe, zato priporočajo, naj se jih ne nosi predolgo – največ do 2 uri na dan.

Rakotvorne snovi?

To pa še ni vse – narejeni naj bi bili iz strupenih snovi. Natančneje naj bi vsebovali tudi kancerogene snovi in dlje časa kot smo v njih, več teh snovi lahko naše telo absorbira. Pri testiranju jih je vsebovalo kar 6 modelov od 10 testiranih, na to pa naj bi nakazoval že močan vonj po kemikalijah. Pri tem pa niso testirali le blagovne znamke Crocs, temveč tudi vse druge izvedbe kroksov (obuval podobnega videza).

Še zlasti problematična je sestavina policiklični aromatski ogljikovodiki, ki so znan karcinogen, mutagen in teratogen. Našli so jo v 6 od 10 testiranih 'kroksov', pri čemer so je črni vsebovali največ. Sestavina pride v telo tako z vdihavanjem kot tudi stikom s kožo. Originalni Crocsi je sicer niso vsebovali, so pa v njih našli štiri vrste topil, ki povzročajo draženje kože in alergije.

Zato uporabnikom svetujejo, da če jih že morajo nositi, naj jih raje na nogavice, da strupene snovi ne pridejo v stik s kožo.

4 KOMENTARJI

  1. Resno?? Vse je strupeno, vse je rakotvorno… Najboljše, da hodim bosa in gola, brez make upa…Mobilni telefon in druge aparate odstranim in se vrnem v prazgodovino. 🙂

  2. Hehe, jaz pravim ‘knowledge is power’. Le če imamo na voljo dovolj oz. čim več informacij, se lahko dobro odločimo. Kako se kdo odloči, pa je seveda stvar posameznika. Sama se rada znanim škodljivim stvarem v čim večji meri izognem – je že tako preveč takih, ki se jim ne morem. 🙂
    Sicer so mi na srečo tako grdi, da še nikoli niso prišli na moja stopala, pa tudi ne bodo. 😀

  3. Tisti, ki veliko hodi in ve kaj je zahteven teren, nikoli ne bo trdil, da so kroksi udobni. Tako obuvalo je izključno samo za v posteljo, kjer se ne hodi. Obuvalo mora biti VEDNO trdno zvezano z nogo. Drugačno mnenje predstavlja človeško degeneriranost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj