Zanimalo nas je od kod izhaja, kako deluje, komu lahko pomaga in tudi kdo jo lahko izvaja. Zato smo se z vprašanji obrnili na KST terapevta Milana Vidmarja, ustanovitelja Holograma, ki pri nas že 20 let izvaja terapije pa tudi šola nove terapevte.

Kraniosakralna terapija (krajše KST) je manj poznana komplementarna oblika zdravljenja. Mi lahko prosim na kratko opišete, od kod izhaja in njene glavne zanačilnosti?

KST izhaja iz osteopatije, ki se je začela v ZDA. V začetku 18. stoletjajo je razvil oče osteopatije Andrew Still. V nadaljevanju razvoja je imel veliko vlogo Stillov učenec W.G. Sutherland, ki se je dokopal do spoznanja, da lobanjski šiv med zagozdnico in senčnico deluje kot nekakšen sklep in sklepal, da imajo omejitve tega gibanja patološke posledice. V petdesetletnem raziskovanju je ugotovil, da enak princip gibanja velja za vse kosti v telesu. Proti koncu življenja ga je prešinila druga velika zamisel, poimenoval jo je dih življenja (breath of life). Spoznanje je ubesedil kot nekakšno inteligenco, ki ureja, formira in hkrati poganja primarno dihanje (telesa) ali respiracijo. Razvoj se je nadaljeval s Sutherlandovimi učenci; Violo Frymann, Rollin Becker in drugimi.

Pomemben napredek v razvoju je imel Upledger, ko je svoje medicinsko znanje nadgradil z kraniosakralno terapijo. Spoznal je prednost KST in ustanovil prvo samostojno šolo KST izven medicinske izobrazbe, ki je uveljavljena in ima svoj kurikulum.

Kaj je osnova delovanja KST?

KST je treba razumeti kot reorganizacijo energetskega sistema. Temelji na primarnem respiratornem mehanizmu ali notranjem dihu organizma, ki ga ne moremo zavestno nadzirati, izraža pa se v vseh celicah in telesnih tekočinah. Gre za povezano ritmično, ciklično gibanje pri zdravem človeku od 10 do 12 na minuto in je pomemben dejavnik pri vzdrževanju živčnega sistema, žlez z notranjim izločanjem ter ostalih funkcij fiziologije. Zato smo terapevti še posebej pozorni na hitrost, obseg in kakovost gibanja, ki so odraz stopnje vitalnosti posameznika.
Terapevt z nežnim vodenjem in sproščanjem napetosti v tkivih znova uravnava ritmične sile v telesu.

Za kaj je KST primerna in na katere simptome se najbolj odziva?

Osteopatija in KST sega v obdobje pred razvojem farmacije, tako, da jo lahko razumemo kot celostno medicino in je praktično primerna za vse vrste težav. Terapija je učinkovita na primer za rehabilitacijo po mehanskih poškodbah, pomaga pri omoticah, vrtoglavicah, glavobolih, obolenjih hrbtenice in sklepov. Izvrstne rezultate dosega pri zdravljenju obolenj vegetativnega živčevja, kot so izčrpanost, nespečnost, depresija, prebavne motnje, astma, menstrualne težave … Uspešna pa je tudi pri pripravi na porod.

Ali je KST primerna za nosečnice in dojenčke?

Seveda, KST je zelo primerna terapija med nosečnostjo. V sami nosečnosti so zelo pomembni položaji kolkov in celotnega dela telesa. Če so kolki asinhroni, se v ključnem porodnem procesu stvari ne zgodijo, kot bi se morale, da bi se pelvična skleda odprla v celoti z vsemi koti, kot je potrebno za normalen porod. Pri prehodu skozi porodni kanal je otrok izpostavljen velikim napetostnim pritiskom, ki zelo spremenijo položaje lobanjskih kosti. V prvih 48 urah po porodu skuša telo z recipročnim nategovanjem membran popraviti nepravilnosti pri položaju lobanjskih kosti. V naslednjih mesecih pa moramo opazovati še zaraščanje mečav ter položaj zatilnice in prvega vratnega vretenca. Zaradi takih nepravilnosti pride do vrste sprememb na hrbtenici, ki se pokažejo že v naslednjem otrokovem razvojnem obdobju. S pristopom KST se izognemo tem težavam. Terapije izvajamo pred nosečnostjo, med nosečnostjo (spremljanje nosečnosti) in po porodu. Terapija je primerna za otroka in mamico.

Ali je KST terapija v povezavi s klasično medicino dobra metoda?

Da, na nekaterih področjih je veliko sodelovanja, zlasti pri nosečnicah in med porodi. Veliko sodelovanja pa imamo tudi z ortodonti, saj v času vračanja zobovja na mesto KST terapije stvari pospešijo.

Veliko časa poleg izvajanja terapij namenjate tudi šolanju novih terapevtov. Kako poteka šolanje in kdo se ga lahko udeleži?

Šolanje v Hologramu je razdeljeno na deset stopenj, ki se zvrstijo v treh letih. Prvo leto ima štiri stopnje, v naslednjih dveh letih pa vsako leto po tri stopnje. Med stopnjami je potrebno opraviti določeno število tretmajev s poročili. Po končanem šolanju oz. končanem zaključnem izpitu se izda diploma s potrdilom o opravljenih stopnjah izobraževanja, s katerim se lahko nadaljuje podiplomski študij na Karuna inštitutu Franklina Sillsa v Angliji. Šola KST ki je primerna za vse, ki jih metoda zanima in imajo vsaj V. stopnjo izobrazbe ter znanje angleškega jezika.

Prva stopnja se začne v začetku aprila 2015, vpisi pa že potekajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj