… starše na nevarnosti, ki jih prinese izpostavljanje UV-žarkom. Izpostavljenost soncu v otroških letih je namreč tisti faktor tveganja, s katerim lahko, če ga preprečimo, najbolj zaščitimo otroka pred melanomom in drugimi vrstami kožnega raka.

Opeklina pri petindvajsetih letih ni tako nevarna kot opeklina pri štirih, zato lahko s preventivo v otroštvu tako zmanjšamo tveganje za razvoj raka za celo življenje. Pri otrocih je zato še bolj nujno omejiti izpostavljenost sončnim žarkom na jutra in pozne popoldneve, uporabljati kvalitetne kreme s faktorjem 30 in več ter jim nadeti dolge rokave in kapo ali klobuk, ki zaščiti obraz.

beachumbrella3

beauty-and-makeup-tips.com

Druga rizična skupina, ki si zasluži posebno pozornost, pa so mladostniki med 12. in 18. letom, ki so že relativno samostojni in si želijo porjavele kože. Pri tem strokovnjaki znova opozarjajo na škodljivost solarijev, ki so dobili oznako karcinogenosti tudi s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Število mladih, ki zbolijo za kožnim rakom, se v zadnjih 10 letih neprestano povečuje. Zadnja študija na to temo je pokazala, da se je število obolelih za melanomom, ki so stari med 18 in 39 let, v zadnjih 40 letih povečala za šestkrat – med moškimi za štirikrat, med ženskami pa kar za osemkrat, zato poskrbite za ustrezno UV zaščito!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj