9 koristi vitamina K2, ki imajo izjemen vpliv na vaše zdravje

Koristi vitamina K2 začnejo v naših zobeh in nadaljujejo vse do dlesni, srca in kosti. Kar je dobro za zobe, je dobro za celotno telo, zato so zobje odličen barometer za zdravje celotnega telesa. Zato ni presenetljivo, da je vitamin K2 nujno potreben za optimalno zdravje celotnega telesa.

V tem članku predstavljamo izsledke raziskav o tem, kako lahko vitamin K2 izboljša vaše splošno zdravje, lepoto in celo dolgoživost.

Vitamin K2 aktivira dve ključni beljakovini v telesu: Maxtrix GLA protein (MGP) in osteokalcin.

  • Osteokalcin: ko se aktivira, prenaša kalcij in minerale v kosti in zobe. V največji meri je odgovoren za koristi vitamina, ki temeljijo na zdravju zob in preprečevanju osteoporoze.
  • Matriks-GLA: koristi vitamina K2, ki niso povezane s kostmi in zobmi, so večinoma povezane z delovanjem beljakovine matriks-GLA. Ta beljakovina se aktivira le v prisotnosti vitamina K2.

Proces se imenuje karboksilacija. Nekarboksilirana matrična beljakovina GLA, za katero je znano, da nastane zaradi pomanjkanja vitamina K, je povezana z boleznimi srca in ožilja. Znano je, da deluje tudi v ledvicah in pljučih.

1. Vitamin K2 lahko prepreči nastanek gub in zavira staranje

Kolagen in elastin sta dve komponenti kože, ki ji dajeta čvrstost in elastičnost.  S staranjem koža izgublja kolagen in elastin, skupaj z njima pa tudi svoj mladostni videz. Zdi se, da kožne celice sproščajo beljakovino matriks-GLA, da bi preprečile poapnenje elastina v koži.

V študiji so preučevali genetsko motnjo, pri kateri pride do prezgodnjega staranja. Ugotovili so, da se elastin kalcificira zaradi pomanjkanja vitamina K2, ki aktivira beljakovino matriks-GLA. Vitamin K2 bi lahko pomagal ohranjati mladostno kožo, saj aktivira matriks-GLA in tako preprečuje kalcinacijo elastina.

2. Vitamin K2 preprečuje nastajanje krčnih žil

Vitamin K2 aktivira beljakovino matriks-GLA, ki izloča kalcij v žilah, kar je koristno za srce in ožilje. Kalcifikacija žil dokazano prispeva k nastanku krčnih žil, zato lahko vitamin K2 preprečuje tudi krčne žile. Krčne žile niso vedno škodljive za naše zdravje, vendar so lahko neestetske in neprijetne.

 3. Vitamin K2 uravnava krvni sladkor in diabetes tipa II

Druga beljakovina, odvisna od vitamina K, osteokalcin, telesu pomaga pri uporabi inzulina. Aktivirane beljakovine povečajo občutljivost na inzulin, ki je osrednja težava pri sladkorni bolezni tipa II. Vendar so si dokazi na tem področju nasprotujoči; ena od metaanaliz na to temo ni pokazala nobenega učinka.

4. Vitamin K2 za povečanje učinkovitosti vadbe

Kosti med vadbo sproščajo osteokalcin, ki pošilja sporočila, s katerimi pomaga mišicam, da se spopadejo s povečanimi energetskimi zahtevami. Vitamin K2 omogoča skeletnim mišicam, da med vadbo porabijo energijo, kar poveča učinkovitost vadbe in zmogljivost.

5. Vitamin K2 in sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

Za sindrom policističnih jajčnikov je značilna prekomerna proizvodnja nekaterih steroidov, kot sta testosteron in DHEA sulfat (DHEAS). Ena od randomiziranih kontrolnih raziskav je pokazala, da sočasno dodajanje vitamina D-K-kalcija za 8 tednov pri ženskah s PCOS s pomanjkanjem vitamina D zmanjša raven DHEAS in testosterona.

Vitamin K2 in njegova vloga pri nastajanju hormonov bi lahko preprečila in pomagala pri zdravljenju sindroma policističnih jajčnikov.

6. Vitamin K2 pri nizkem testosteronu in moški plodnosti

Vitamin K2 MK-4 se uporablja za proizvodnjo steroidov v moških testisih. Študije na podganah so pokazale, da je prehrana, ki je vsebovala 75 mg/kg MK-4, povečala raven testosterona v primerjavi s kontrolo.

7. Vitamin K2 za preprečevanje ledvičnih kamnov

Ljudje s kronično ledvično boleznijo in tisti, ki prejemajo dializo, so izpostavljeni tveganju pomanjkanja vitamina K. Eden od dejavnikov tveganja za nastanek ledvičnih kamnov je presežek vitamina D, kar se je pokazalo pri reševalcih iz vode. Vendar je resnična težava v tem, da vitamin D ustvarja potrebo po vitaminu K2.

Bolniki z ledvičnimi kamni izločajo beljakovino matriks-GLA v neaktivni obliki. Pomanjkanje vitamina K2 je glavni vzrok za nastanek ledvičnih kamnov. Ljudje s polimorfizmi za beljakovino matriks-GLA imajo tudi večje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

8. Vitamin K2 za preprečevanje raka

Podatki kažejo, da je kalcifikacija prostate pomemben dejavnik pri razvoju raka prostate. Ena od študij o vitaminu K2 je pokazala, da lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na prostati za 63 %.

Pri raku na jetrih se je izkazalo, da dodajanje vitamina K2 pomaga zmanjšati ponovitev bolezni in upočasniti njeno napredovanje.

9. Vitamin K2 in možgani

Najbolj očitna vloga vitamina K2 na možgane je lahko preprečevanje srčne embolije ali možganske kapi. Beljakovina matriks-GLA ima zaradi svojih koristi za srce in ožilje vlogo pri preprečevanju možganske kapi. Beljakovine, odvisne od vitamina K2, imajo ključno vlogo v možganih ter centralnem in perifernem živčnem sistemu. Morda imajo celo antioksidativno vlogo v samih možganih.

Vse kaže, da vitamin K2 – poleg vitamina K1 – skupaj z glutationom preprečuje odmiranje živčnih celic in poškodbe možganov. Njegova vloga bi lahko bila ključna pri nevrodegenerativnem procesu in vse kaže, da preprečuje oksidativni stres in vnetja v možganih.

Študije kažejo tudi, da je manjši vnos vitamina K povezan z Alzheimerjevo boleznijo. Vse torej kaže, da je zadosten vnos vitamina K2 bistvenega pomena za optimalno delovanje možganov in preprečevanje degenerativnih bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj