triadno 

Triadna barvna shema zahteva največ znanja in razmisleka o kombiniranju. Triada pomeni tri barve, pri čemer se odločamo za katerekoli tri barve iz barvnega kolesa, ki so enako oddaljene ena od druge (torej tvorijo enakostranični trikotnik, če bi oglišča izbranih barv povezali med seboj). Taka triada je npr. lahko vinsko rdeča, petrolejno modra in melonasto rumena, ali pa svetlo rdeča, vijolično modra in limetasto zelena. Najbolj varna odločitev pri tem barvnem kombiniranju je, da izberemo eno triadno barvo kot osnovno in prevladujočo barvo v outfitu; ostali dve vključimo v obliki modnih dodatkov ali manjših površin v outfitu. Lahko pa se odločimo tudi za pravilo dveh triad, torej vzamemo le dve barvi iz barvne tride in ju kombiniramo med seboj (npr. različni odtenki zelene in vijolične).

Odličen način za povezavo več različnih barv v outfitu je ta, da izberemo en vzorčast kos, ki bo vseboval tudi vse ali vsaj večino preostalih barv, ki jih nameravamo vključiti v outfit. Tako bomo npr. kombinacijo vinsko rdečega puloverja, petrolejno modrih hlač in melonasto rumene torbice odlično povezali med seboj z dodatkom šala v cvetličnem vzorcu, ki bo vseboval vse tri izbrane barve. Če se počutimo pogumne, lahko med seboj celo kombiniramo dva kosa oblačil z različnimi vzorci (npr. črtasto bluzo in krilo s cvetličnim vzorcem), pazimo pa na to, da bodo barve v obeh vzorcih enake ali zelo sorodne.

triadno_1

triadno_2 

Nikakor ne gre za to, da bi se navedenih štirih načinov barvnega kombiniranja preveč strogo držali. Naj vam služijo za vodilo, če imate občutek, da za barvno kombiniranje (še) nimate posebnega smisla, kadar si boste želele preizkusiti kaj novega ali drugačnega, ali pa pri nakupu novega kosa, za katerega lahko tako hitro premislite, na kakšen način ga boste vključile v že obstoječo garderobo. Pri barvah, ki jih izbirate zase, pa nikar ne pozabite na osnove koloristike in barvnih tipov, da boste zase izbirale tiste barve, barvne odtenke in kombinacije, ki vašemu barvnemu tipu najbolj pristajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj