… ženstveno? Močnejše telo pa je bilo znamenje prestiža. Trend vitkega telesa se je pričel po francoski revoluciji. V 19. stoletju so si ženske postavo oblikovale s korzeti, ki so si jih močno zategovale, tako, da so z njimi preoblikovale tudi svoja rebra ali celo zmečkale notranje organe.


19. stoletje in reklama za korzet
Foto: 19thcenturypost.com

Na Kitajskem so ženskam stopala povezovali v lotosov svet. Stopalo je bilo na koncu dolgo le deset centimetrov, kar so dosegli tudi z lomljenjem stopal v otroštvu …


V imenu lepote: povezovanje stopal v lotusov cvet, kar je povzročilo popolno deformacijo
Foto: fabulouslybroke.com

Danes je lepotni ideal tisto, kar ustvarjajo mediji in vidimo v revijah, na televiziji, od koder v nas zrejo popolno računalniško preoblikovane ženske. V današnjem svetu je lepotni ideal vse bolj povezan s telesnim idealom. Lep je torej tisti, ki ima vitko telo in izpolnjuje določene kriterije, ki jih je podala družba.


Photoshop dela čudeže
Foto: womens9.com

Kaj zares šteje?
Predvsem je potrebno veliko več kot le lepo izgledati navzven: lepo telo je tisto, ki mu z redno in pravilno prehrano nudimo dovolj vseh nujno potrebnih hranilnih snovi, ga redno oblikujemo s telesno vadbo in mu privoščimo čim več sprostitve. Le takšno sije od zdravja in to je tisto, kar zares šteje! Zato se ne obremenjujte le s številkami …

"Lepota ženske ni v oblačilih, ki jih ima oblečena; v postavi, ki jo nosi ali v njenih laseh. Lepoto ženske je videti v očeh, ki so vrata do njenega srca, kraj, kjer prebiva ljubezen. Resnična lepota ženske se odraža v njeni duši. Je skrbna in ljubeče goji strast, ki jo izžareva, njena lepota pa z leti še raste." – Audrey Hepburn.

Se strinjate?

Vir naslovne fotografije: victormellick.com.au

3 KOMENTARJI

  1. Se strinjam z napisanim, ampak to uresničit je pa precej težje. Jaz na primer postanem zelo zelo slabe volje, če mi ni prav moja konfekcijska številka, ker to avtomatsko pomeni, da sem pridobila kg, kar meni ni všeč.
    Ni težko napisat stvari v smislu ”resnična lepota ženske se odraža v njeni duši”, medtem pa vse visimo na forumu planet LEPOTE in se trudimo biti lepše x) v večini primerov ne (zgolj) duševno, ampak predvsem vizualno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj