To je bistveni korak na poti starševstva, ki otrokom pomaga pri učenju in rasti. Če svojim otrokom omogočite dovolj svobode, jim pomagate, da postanejo neodvisni in ločijo med pravim in napačnim. Hkrati morate uvesti nekatere omejitve, da jih zaščitite pred napačnimi odločitvami ali napačno potjo. To nas pripelje do vprašanja, koliko svobode bi morali dati svojemu otroku.

Koliko svobode bi morali dati svojim najstnikom?

Zagotavljanje ustrezne količine svobode pomaga pripraviti vašega otroka na adolescenco. Čeprav je običajno, da se starši zmedejo glede količine svobode, ki bi jo morali dati svojim otrokom, se odgovor razlikuje od osebe do osebe. Koliko je star vaš otrok, koliko je zrel, koliko družinske podpore ima, kakšne so njihove pretekle izkušnje, kako odgovorno ravna v dani situaciji in drugo. Velikokrat so otroci dobri pri prepoznavanju pristnih ljudi ali pa zaradi preteklih travm ne zmorejo dobro obvladati neke specifične situacije, v tem primeru potrebujejo stalno vodenje svojih staršev.

Stvari, ki jih morate upoštevati pri odločanju.

Ni določenih pravil, ko gre za svobodo otrok. Preden se odločite za pravila za svoje najstnike, boste morali upoštevati več stvari. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri pravilni odločitvi.

Upoštevajte starost: dovolite samo tiste stvari, ki so primerne glede na starost vašega otroka. Če so vaši otroci stari komaj 16 let, jim ne dovolite, da ostanejo pozno ponoči ali vozijo avto brez vozniškega dovoljenja. Povejte jim, naj počakajo še nekaj let, da izkoristijo določene privilegije.

Postavite jasne meje: Ko otroci zaprosijo za dovoljenje, preden jim dovolite, določite jasna pravila in posledice prekoračitve pravila. Pomagalo jim bo pri odgovornem ravnanju. Ko gredo ven, določite čas za vrnitev in omejite čas, ki ga preživijo s prijatelji. Prav tako določite jasna pravila pri šoli in izvenšolskih dejavnostih.

Izvedite posledice za kršitev pravil: Ko vaš otrok prekrši katero koli pravilo ali omejitev, poskrbite, da boste ustrezno ukrepali. Če v tem trenutku ne ukrepate, bodo napake vedno znova ponavljali. Po potrebi jim lahko dodelite dodatne naloge ali omejite njihove dejavnosti na prostem.

Povežite njihovo svobodo z odgovornostmi: Da bodo vaši otroci bolj odgovorni, povežite njihovo svobodo z odgovornostmi. Dajte jim gospodinjska opravila, naj plačujejo račune in kupujejo živila. Pomagalo jim bo pri odgovornih odločitvah.

PREBERITE TUDI: Otroci, rojeni v teh znakih zodiaka, so težje obvladljivi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj