Pa ne le to, da je potrebno biti ves čas pozitiven, narobe je tudi to, da sta smrt in žalovanje še vedno tabu temi. Žalovanje je proces, ki poteka po hudi izgubi. Najhujša je smrt bližnje osebe, za izgubo pa se lahko žaluje tudi ob ločitvi ali izgubi službe.

PREBERITE TUDI: Kako se spopasti s smrtjo bližnjega


Proces žalovanja

Mnogo ljudi tudi napačno verjame, da če si bodo pustili žalovati, če bodo proces žalovanja ‘dokončali’, da bodo dosegli nek zaključek, pa je tudi to zgrešena teorija. Žalovanje se namreč nikoli ne konča. Žalovanje je potrebno sprejeti in se z njim naučiti živeti. Vsako žalovanje povzroči žalost. Pa to ni zato, ker ljudje svoje žalosti niso dodobra izrazili, temveč zato, ker taka žalost nikoli ne mine. Žalovanje torej ne mine, žalujoči osebi dajte čas, ki ga potrebuje.

Ljudje ne bi smeli soditi

Prepogosto se zgodi, da ljudje obsojajo tistega, ki žaluje, češ, da predolgo žaluje. Če žalujoča oseba ne funkcionira normalno niti po določenem času, potrebuje strokovno pomoč. Če pa oseba funkcionira, a se ji vidi, da je žalostna, ne sodite, temveč raje pomagajte.

Proces žalovanja je različno dolg in intenziven glede na okoliščine: v kakšnem odnosu sta bila žalujoči in preminuli; kakšna je bila smrt; ekonomsko-socialne okoliščine. Nekdo, ki je izgubil nekoga, in ima ostala življenjska področja dobro pokrita (finančne zmožnosti, socialne stike; je stabilna oseba), se bo z izgubo morda nekoliko lažje spoprijel kot nekdo, ki že tako ni stabilna, močna oseba, nima prijateljev in družine, in je v hudi finančni stiski. Izgub in žalovanja med seboj zato ni moč primerjati.

Sčasoma se je potrebno znati spoprijeti z občutki

Sčasoma se žalujočemu zmanjša intenzivnost občutkov glede izgube, najde načine, kako se umiriti, spozna, kaj mu pomaga, ali pa delno pokoplje občutke, povezane z žalostjo, s tem, da ustvarja nove spomine. Ampak preboleti izgubo bližnjega je nemogoče: ne moreš izbrisati čustvenega spomina. Lahko pa se naučimo živeti z bolečino in se osredotočimo na lepe spomine. Ne gre zato, da bi želeli izriniti slabe občutke, gre za to, da se znamo z njimi tudi spoprijeti, ko pridejo.

Intenzivnejši občutki žalosti ob posebnih datumih

Intenziven odziv žalosti se zgodi tudi ob pomembnih obletnicah, ki nas spominjajo na osebo: rojstni dnevi, obletnica smrti. tudi obisk krajev, kjer ste z osebo bili, sproži čustvene reakcije. Eden iz razlogov, zakaj se bolečina obudi ob pomembnih datumih in obletnicah je tudi to, da je žalovanje čustvo, ki vam tako pošlje nkakšen opomnik, da boste obdržali spomin, da ga ne boste pozabili,. Namen žalovanja ni, da pozabimo ali prebolimo. Pomembno je, da se spomnimo, kaj smo se od človeka naučili, kdaj smo se imeli dobro in pomembno je, da jokamo, ko to potrebujemo.

PREBERITE TUDI: Izguba boli. Kako pomagati?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj