Ženske, ki so bile noseče in so zaužile več kot 200 mg kofeina na dan (kar ustreza približno dvema skodelicama kave), so imele dvakrat več možnosti za spontani splav kot ženske, ki kofeina sploh niso uživale.

V tokratni raziskavi je sodelovalo kar 1063 žensk v prvih mesecih nosečnosti in med tistimi, ki kofeina niso uživale, je bila stopnja pogostosti spontanega splava 12,5 %, medtem ko je bila pri nosečnicah, ki so ga zaužile več kot 200 mg na dan, kar 25,5 %. Tudi pretekle raziskave so dale podobne rezultate.
Pri ženskah, ki so ga zaužile manj kot 200 mg na dan, je bila sicer tudi povečana nevarnost za splav, vendar zelo majhna.

Kofein je med nosečnostjo nevaren, ker lahko prodre skozi placento do ploda, ta pa kofein težko metabolizira. Kofein lahko vpliva tudi na razvoj celic in poslabša dotok krvi do placente, kar lahko vodi v spontani splav.
Raziskava je tudi pokazala, da ni pomembno, iz katerega vira je kofein zaužit (kava, energijski napitki, čaj …), z­ato svetujejo vsem nosečnicam, naj se kofeinu v času nosečnosti iz previdnosti raje povsem izognejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj