… zelo pomembna za srce. V študiji, ki je bila izvedena na Univerzi Chung Shan in bila oktobra 2012 objavljena v reviji Nutrition Research, so ugotovili, da imajo ljudje z boleznijo koronarnih arterij veliko nižje ravni koencima Q10 in vitamina B6 kot zdravi ljudje. Hkrati so ugotovili, da imajo ljudje, ki imajo višje ravni koencima Q10, hkrati tudi višje ravni vitamina B6, le-ti pa imajo znantno nižje tveganje za razvoj bolezni koronarnih arterij.


naturalhealthanswers.co.uk

Zaenkrat še ni jasno, ali je pomanjkanje koencima Q10 in vitamina B6 krivo za razvoj bolezni koronarnih arterij, raziskovalci pa so prepričani, da lahko zadosten vnos teh dveh hranil ščiti srce.

“Znano je, da je starost neodvisni dejavnih za bolezen koronarnih arterij, bolniki, ki pa imajo to bolezen, pa lahko dodatno izgubljajo koencim Q10, zato ker so pod večjim oksidativnim stresom zaradi same bolezni in starosti“ so povedali raziskovalci. Zato je ključnega pomena, da zaužijete dovolj koencima Q10, saj s tem zmanjšate oksidativni stres. Potreben pa je tudi zadosten vnos vitamina B6, saj slednjega telo porablja za sintezo koencima Q10.

V raziskavi, ki je bila leta 2008 objavljena v American Journal of Clinical Nutrition so ugotovili, da je pomanjkanje teh dveh hranil zelo pogosto, še posebej pri ženskah, ki imajo hormonsko kontracepcijo, zato raziskovalci priporočajo jemanje teh dveh hranil v obliki prehranskih dopolnil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj