Iskanje zaposlitve v današnjem času ni opravilo “mimogrede”, pač pa zahteva popolno zbranost in motivacijo.

Slabe prijave odražajo posameznikov odnos do iskanja zaposlitve, do kadrovikov in do dela. Med prijavljenimi kandidati za delovna mesta je namreč  še vedno ogromno takih, ki kadrovika že po prvih vrsticah prepričajo, da niso primerni, četudi bi potencialno ustrezali. Kje ga polomijo?  In zakaj se to dogaja vedno istim osebam?

Vemo, kaj beremo?

Že v osnovni šoli so učitelji poudarjali, da je potrebno tisto, kar preberemo, tudi razumeti. Beremo ne zaradi branja samega, da se prebijemo skozi tekst, pač pa za to, da bomo iz prebranega pridobili nove informacije. Vendar se marsikdo lahko ujame, da je prebral celo stran teksta, pa o prebranem ne zna oblikovati niti enega stavka. In podobno je tudi pri oglasih. Ne glede na to, ali so oglasi skrbno pripravljeni, dizajnirani, ali napisani v desetih minutah, kandidati večkrat spregledajo najpomembnejše informacije in navodila v oglasu, ki so ključnega pomena!

Najpogostejše napake, ki jih naredijo iskalci zaposlitve

Iskalci zaposlitve, ki si ne vzamejo časa, da bi natančno prebrali zaposlitveni oglas in se vprašali: “Torej, kaj kadrovik sploh želi od mene?”, s svojo prijavo na zaposlitveni oglas pokažejo ravno plati sebe, zaradi katerih ne bodo dobili zaposlitve.

1. Angleščina, nemščina, slovenščina …

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo iskalci zaposlitve je, da prijavo pošljejo v napačnem jeziku. V medijih najdejo oglas, ki je objavljen v slovenskem jeziku, spregledajo pa stavek, kjer je izrecno določeno, da podjetje sprejema prijave samo v angleškem jeziku. Kar 80 % prijav na zaposlitvene oglase za tuje podjetje je poslano v napačnem jeziku.

Zaposlitveni oglasi so prevedeni v slovenščino in pripravljeni za slovenski trg, saj tako veleva Zakon o javni rabi slovenščine in ne zato, ker bi kadrovik znal govoriti slovenski jezik.

In kaj sporočate kadroviku, ko mu oglas pošljete v drugem jeziku? Kadrovik najprej pomisli, da kandidat ne zna tujega jezika, da kandidat ni dovolj natančno prebral oglasa in je površen ali da kandidat zna a ne želi komunicirati v tujem jeziku, torej tudi ni pripravljen na potovanja ali delo v tujini.

2. Moje najljubše delovno mesto je …

Kadroviki velikokrat želijo, da kandidati v spremnem pismu opišejo svojo sanjsko zaposlitev. Tega ne storijo zato, ker bi bili radovedni, pač pa zato, da kandidati razmislijo, v katero smer želijo razvijati svojo kariero. Kadrovikom je zelo pomembno, da z zaposlitvijo kandidata na delovno mesto dobijo osebo, ki uživa na tem delovnem  mestu, ki se dopolnjuje in nadgrajuje svoje znanje. Ne želijo zaposliti osebe, katere želje bi bile popolnoma drugačne od tega delovnega mesta. Želijo osebo, katere razvoj kariere vsaj približno sovpada z razpisanim zaposlitvenim oglasom, ki bo z delom zadovoljna in bo želela razvijati svoje veščine.

In kaj kandidat sporoča, če tega ne napiše? Nekaterim kadrovikom sporoča, da ne upošteva navodil, drugim, da kandidat pri teh letih ne ve, kaj bi rad počel, ali tretjim, da se na oglas prijavlja zgolj za to, ker potrebuje denar in ne gre za dolgotrajnejšo zaposlitev.

3. Filter “‘Administracija” in “gas”!

Veliko iskalcev dela uporablja delovne nazive kot kriterij za iskanje del in spregleda delovna mesta, ki imajo neobičajne nazive. Delovni nazivi so lahko varljivi, zato dobro preberite celotne oglase za delo, ne samo naslove oglasov. Dober primer bistveno drugačnega naziva delovnega mesta, a dejansko identičnega dela, je npr. naziv “knjigovodski referent” in “administrator”, kjer se dejansko velikokrat opravlja isto delo. Plača je lahko ponekod bistveno boljša in vsakodnevne odgovornosti dosti bolj raznolike, kot bi lahko sklepali zgolj na podlagi naziva dela.

Lahko pa “administrator” pomeni tudi naziv za osebo, ki skrbi za informacijske sisteme v podjetju, nudi tehnično in programsko podporo zaposlenim in skrbi za interne optimizacije procesov. In na takšen oglas se prijavi marsikatera tajnica, ki kadrovikom sivi lase in povzroča slabo voljo.

Kandidati, ki se prijavljajo na delovna mesta, morajo biti zelo natančni pri upoštevanju navodil. Kadroviki bodo na razgovor povabili osebo, ki se bo najbolje ujemala z njihovimi zahtevami in sledila navodilom. Svojo kreativnost in inovativnost bodo kandidati lahko pokazali na zaposlitvenem razgovoru in kasneje na delovnem mestu; v življenjepisu in spremnem pismu pa je odstopanje od navodil oglasa prej pomanjkljivost, ki bo kadrovika odvrnila od kandidata, kot pa izpostavila kot posameznika in mu omogočila naslednji krog izbora.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj