… škodljivih, nevarnih izdelkov. Nemški zvezni inštitut varnost in zdravje je namreč Kitajsko ponovno označil kot državo z največ nevarnimi proizvodi v prodaji. Gre predvsem za izdelke za dom in prosti čas, sledi pa jim kozmetika. Sistem Rapex, ki preverja vprašljive izdelke v različnih vejah industrije, je odkril kar 31,5 % neustreznih izdelkov. Med najpogostejšimi izdelki so črnila za tetovaže, ličila, kreme in barve za lase.

EU zaskrbljena zaradi kitajske kozmetične zakonodaje

Evropska Unija je že izrazila zaskrbljenost glede kitajske zakonodaje, ki ureja kozmetiko, podprli pa sta jo tudi ZDA in Kanada. Kitajska je namreč za ZDA drugi največji partner EU, saj se v medsebojnem trgovanju dnevno obrne kar 1 milijarda evrov. Tako je bilo v Svetovni trgovinski organizaciji izraženih 47 vprašanj glede trgovanja, kar je največ v zgodovini. Pri teh je bila Kitajska udeležena kar trikrat.

Zaskrbljenost pa je izrazila tudi Kitajska, in sicer glede tehničnih standardov; varnosti in tehničnih zahtev za igrače; ter varnosti in tehničnih zahtev gospodinjskih, računalniških in električnih naprav v Evropski uniji. Upamo, da bodo strožji standardi v EU omejili uvoz neustreznih in nekakovostnih izdelkov iz Kitajske, predvsem pa, da Kitajska čim prej ukine neetično obvezno testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj