.. nevarnih kemikalij, ki lahko vplivajo tudi na zdravje njihovih še nerojenih otrok. raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. To je prva raziskava, ki je pokazala škodljiv vpliv sintetičnih kemikalij na zarodke.

V raziskavi, ki je bila opravljena na univerzah Boston University School of Medicine (BUSM) in Cardiff, so ugotovili, da ima strupena kemikalija perkolat, ki se nahaja v veliko hrane in ponekod v pitni vodi in tako preide v telesa žensk, velik vpliv na še nerojene otroke. To velja predvsem za ženske, v katerih telesih so našli nadpovprečno visoke količine te snovi: preučili so 487 parov mati-otrok in 50 žensk, ki so imele največ te snovi v telesu (in posledično komaj še delujočo ščitnico), je imelo otroke z daleč najnižjim inteligenčnim kvocientom.

“Razlog, zakaj ljudi skrbi perkolat, je ta, da se nahaja praktično povsod. Pretekle raziskave so pokazale, da se manjše količine perkolata nahajajo v vsakem izmed nas,” je povedala dr. Elizabeth Pearce, profesorica medicine na BUSM. Perkolat sicer vpliva na človeško telo tako, da poslabša delovanje ščitnice, ki je zelo pomembna za delovanje mnogih hormonov in funkcij v telesu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj