V tem intervjuju leta 2007, ko so jo spraševali o njenih laseh, je svojo značilno pričesko preprosto nagnila v mikrofon, kot da bo frizura odgovorila na vprašanje.

Zaradi tega odnosa in svojih las je bilo upodobiti Amy Winehouse tako težko. Bila je edinstvena, ikona v pravem pomenu besede in svarilna zgodba o slavi v enem.

Ko je bila 26-letna igralka Marisa Abela, rojena v Brightonu, razglašena za zvezdo, ki bo igrala Amy v filmu Back to Black, novem biografskem filmu Sam Taylor-Johnson, ki opisuje pevkino življenje, kariero in vzpon do zvezdništva, so imeli ljudje veliko povedati o tem – a žal ne vse prijazno in pozitivno.

Toda kdo je novinka Marisa Abela in kako se je zgodilo, da je osupnila agente na avdiciji, ki so jo izbrali za eno najbolj nestanovitnih in občutljivih vlog zadnjih let?

Rojena igralki in rojena, da bo igralka

Po hitrem iskanju na Googlu bi lahko pomislili, da je Marisa Abela tipični nepo otrok – rodila se je v Vzhodnem Sussexu Caroline Gruber in Angelu Abeli, ki sta oba zaposlena v filmski in televizijski industriji – Gruberjeva kot igralka, Abela pa kot režiser.

Angelo Abela ima za sabo tudi vrsto kultnih britanskih otroških televizijskih oddaj, saj je režiral epizode oddaj, kot so Jinx, The Mysti Show in celo eno epizodo serije My Parents Are Aliens, vendar se motite, če ste domnevali, da je Abela začela igrati v teh otroških serijah.

A vseeno je Abeli njena mama že v zgodnjem otroštvu omogočila vpogled v svet šovbiznisa. “Moja mama je igralka in naju z bratom je vzgajala kot mati samohranilka,” je povedala v intervjuju za leto 2021, “zato sva veliko časa preživela v gledaliških garderobah in v prostoru za razsvetljavo, ko sva jo gledala, kako nastopa, tako da se je to nekako vsrkalo v naju.”

Abela ni bila prava otroška igralka – leta 2008, ko je bila stara 11 let, je nastopila v eni nizkoproračunski grozljivki iz Brightona, vendar je igrala v šolskih predstavah, zaradi česar so njeni starši bili ponosni, saj so upali, da bo šla po njihovih stopinjah. Abela pa je imela drugačne zamisli – načrtovala je, da bo študirala pravo.

“Mislim, da je bila želja, da bi bila pravnica, moj upor,” je lani povedala za revijo W Magazine. “Ko sem odraščala, sem jima povedala, da si želim to početi, saj sta bila oba vedno, ko sem igrala v šolski igri ali predstavi, navdušena in sta rekla: ‘To ji bo uspelo! Nekako sta drug drugega nagovarjala. Zato mislim, da sem se upirala tako, da sem se pretvarjala, da bom odvetnica.”

Eksponentno naraščanje slave

Pri 18 letih si je Marisa Abela sčasoma premislila. Ljubezen do igre je obudila med nastopanjem v šolskih predstavah na šoli Roedean v Brightonu, po končanem šolanju pa se je prijavila na RADA in si pri 19 letih zagotovila mesto ter leta 2019 diplomirala. Vloge je začela dobivati, še preden je diplomirala – najprej v seriji srhljivk Cobra iz leta 2020, ki se je osredotočala na izpad električne energije po vsej državi, nato v interaktivnem celovečernem filmu “Five Dates” in nato je sledil večji preboj: Industrija.

Popoln preboj z vlogo Amy Winehouse

A od začetka se je vloga Abeli zdela preveč. Ko je izvedela za projekt, ga je dejansko zavrnila. “Moj prvi instinkt je bil, da rečem: ‘Ne, to je preveč, prevelik zalogaj.'” Njen agent jo je prepričal, da se je sestala s Taylorjem-Johnsonom in vodjo kastinga Nino Gold. Pred srečanjem je Abela začela raziskovati Winehouse, pri čemer se je osredotočila na žensko, preden je zaslovela: osebo, obsedeno s poslušanjem Sarah Vaughan, Elle Fitzgerald in Lauryn Hill – in si ustvarila sliko, ki jo imenuje “Amy iz obdobja Franka”, v času, ko je leta 2003 izšel pevkin prvi album Frank.

Ko je prišlo do avdicije, je bila Abela edina, ki je prišla brez ličil in značilne frizure Amy Winehouse. Takoj ko je začela nastopati, je opazila, da sta si Taylor-Johnson in Gold segla v roke, in vedela je, da ji je avdicija dobro uspela.

Ko je Abela dobila vlogo, se je vanjo vživela s skorajda obsesivno zagnanostjo. Za štiri mesece se je preselila v Camden in se potopila v “Amyin bootcamp”: 10 ur na dan je delala z osebnim trenerjem, učila se je petja in se učila gibanja. Telesno se je skrčila, da bi bila podobna Winehousovi, ki je trpela zaradi motenj v prehranjevanju ter odvisnosti od heroina in alkohola. “Imela sem pomoč, da sem to lahko varno izvedla; posvetovala sem se z dietetikom in bila pod nadzorom,” pravi Abela.

“Pomagalo mi je, da sem se počutila bolj krhko in drobno – prej nisem razumela, kako zelo to vpliva na tvoj tempo. V obdobju Franka je Amy hitra, glasna in hrupna z rokami, njeni gibi so veliki. Ko sem se začela spreminjati, sem spoznala, da fizično ne moreš izvajati istih gibov. Neudobno je sedeti. Utrujen si, lačen, bolj si izpostavljen.”

Abela je zdaj stara 27 let – in prav toliko je bila stara tudi Winehouse, ko je umrla zaradi zastrupitve z alkoholom. “V tem procesu sem se tako močno zaljubila v Amy – v vse njene plati. Do nje in njene zapuščine čutim veliko odgovornost,” pravi. Misli, da se ne bo več lotila tako zahtevne vloge, kot je ta.

PREBERITE TUDI: Igralki diagnosticirali agresivno obliko raka na dojk

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj