Perry se je rodil 19. avgusta 1969 v Williamstownu v Massachusettsu, odraščal pa je v kanadski Ottawi, kjer je osnovno šolo obiskoval skupaj s kanadskim premierjem Justinom Trudeauom.

Njegova mati Suzanne Morrison je bila novinarka in tiskovna predstavnica predsednika vlade Pierra Trudeauja, Justinovega očeta. Perryjev oče je Keith Morrison, voditelj oddaje Dateline. Njegov oče John Bennett Perry je bil igralec in model – mlajši Perry je leta 1979 celo gostoval v epizodi očetove policijske oddaje 240-Robert.

Kot najstnik se je Perry preselil v Los Angeles. Po nekaj gostovanjih na televiziji je med letoma 1987 in 1988 nastopil kot Chazz Russell v seriji Boys Will Be Boys. Sledile so vloge v serijah Growing Pains in Sydney, vendar se mu je veliki preboj zgodil leta 1994 v NBC-jevi kultni komediji Prijatelji.

Perry je deset sezon igral sarkastičnega Chandlerja Binga, ki se je izogibal obveznostim, in leta 2002 prejel nominacijo za emmyja. Prijatelji so bili najbolj vroča serija 90. let, saj so Perry in njegovi soigralci Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc in David Schwimmer na koncu zaslužili kar milijon dolarjev na epizodo.

“Bil sem star 24 let, ko sem začel sodelovati v oddaji,” je povedal v knjigi Prijatelji … ‘Til the End’ iz leta 2004. “Ko bo konec, bom star 34 let, to pa so zelo pomembna leta v življenju. Zato je bilo težko vse to opraviti v javnosti … Najprej te prevzame val ‘slaven sem in to je točno to, kar sem si želela vse življenje’. Potem pa prideš v fazo samotarja, ko si misliš: “Želim si, da bi me vsi nehali gledati. Potem pa, upam, da se sčasoma skozi vse to prebiješ. V svojem življenju najdeš stvari, ki te utrjujejo, kot so družina in dobri prijatelji.”

Kljub uspehu se je Perry v zakulisju boril z odvisnostjo in se v letih 1997 in 2001 zdravil. Leta 2016 je za britanski BBC Radio 2 povedal, da se ne spomni snemanja 3. do 6. sezone serije Prijatelji.

Leta 2013 je igralec priznal, da je zlorabljal alkohol in vicodin, ki mu ju je zdravnik predpisal po nesreči z vodnim skuterjem leta 1997. “Imel sem velike težave z alkoholom in tabletami in nisem mogel nehati,” je dejal. “Sčasoma je bilo tako hudo, da tega nisem mogel več skrivati, in potem so vsi vedeli.”

Potem se je “nekaj zgodilo” in v svoji stari hiši na plaži v Malibuju je ustanovil ‘Perry House’, ustanovo za trezno življenje moških.

“Zanimiv razlog, da sem zdaj lahko tako koristen ljudem, je ta, da sem se tako pogosto zlomil,” je dejal. “Ljudem je lepo videti, da se nekdo, ki se je nekoč v življenju boril, ne bori več.”

Že leta 2015 ga je center za zdravljenje Phoenix House nagradil za njegovo zagovorništvo, pri čemer je povedal: “Ne moreš imeti težav z odvisnotjo 30 let in potem pričakovati, da se bodo rešile v 28 dneh.”

Pred izidom svojih spominov Friends, Lovers and the Big Terrible Thing je igralec povedal, da je zaslužen za to, da so se njegovi soigralci iz serije Prijatelji zbrali okoli njega med njegovo odvisnostjo. “Bili so razumevajoči in potrpežljivi,” je pojasnil.

“To je kot s pingvini. V naravi, ko je eden bolan ali zelo poškodovan, ga drugi pingvini obkrožijo, ga podprejo in hodijo okoli, dokler pingvin ne more hoditi sam. In to je nekako to, kar je igralska zasedba storila zame,” je dodal.

Prijateljstva, ki jih je sklenil z igralci, so se izkazala za vseživljenjska, kar se je pokazalo, ko so se leta 2021 zbrali v oddaji HBO Max. Dejal je: “To je skupina, ki je res tesno povezana in povezana ter se ima rada.”

Ko se je leta 2004 končala serija Prijatelji, je Perry s težavo našel novo uspešnico na malih zaslonih: njegova naslednja glavna vloga, Studio 60 na Sunset Stripu Aarona Sorkina, je bila na NBC predvajana le 22 epizod v letih 2006-2007.

Leta 2011 je soustvaril komedijo Gospod Sunshine, vendar jo je ABC po devetih epizodah ukinil. Njegova komedija Go On je na NBC trajala eno sezono leta 2013. Nato je skupaj s Thomasom Lennonom tri sezone (2015-17) igral v CBS-ovi prenovljeni seriji The Odd Couple.

Perry je od leta 2016 nastopal tudi v igri The End of Longing v Londonu, poleg tega pa je igral tudi v filmih, kot so Fools Rush In, The Whole Nine Yards, Serving Sara in 17 Again.

V svojih spominih je igralec spregovoril o svojih zdravstvenih težavah, vključno z grozljivo izkušnjo, ko je bil pet mesecev v bolnišnici, potem ko mu je zaradi uporabe oksikontina počilo debelo črevo.

“Zdravniki so moji družini povedali, da imam le dva odstotka možnosti, da preživim. Takrat sem bil res blizu konca življenja,” je Perry povedal o grozljivi izkušnji.

Perry je razkril, da je po dogodku za dva tedna padel v komo, in ko se je zbudil, je imel vrečko za kolostomo, ki jo je moral uporabljati približno eno leto. Ta izkušnja je Perryja pripeljala do ene od njegovih največjih odločitev – da bo prenehal jemati opioide na recept.

“Moj terapevt mi je rekel: ‘Ko boste naslednjič pomislili, da bi vzeli oksikontin, pomislite, da boste imeli do konca življenja vrečko za kolostomo,'” je dejal. “In odprlo se je majhno okno, skozi katerega sem splezal in nisem več želel oksikontina.”

Perry je povedal, da se je pri hvaležnosti naučil, da se “vse začne s treznostjo. Ker če nimaš treznosti, boš izgubil vse, kar si postavil pred njo, zato je moja treznost na prvem mestu.”

PREBERITE TUDI: Nenadoma je umrl Matthew Perry; bil je trikrat cepljen

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj