A moramo se zavedati, da je zaposlovanje dogovor, v katerem pridobita obe strani – delavec in delodajalec. Precej jasno je, kaj pridobi delavec (plačo, pravico do dopusta, bolniške odsotnosti ipd.) in mnogim se zdi, da je popolnoma nepotrebno, da bi se ukvarjali s koristmi, ki jih ima delodajalec od zaposlovanja.

A moramo se zavedati nekaj dejstev, ki bi jih moral poznati vsak iskalec zaposlitve, če želi biti uspešen pri svojem iskanju:

  • delodajalec ima od zaposlovanja korist; stroški ki jih ima z zaposlovanjem, morajo biti manjši od prihodkov, ki jih delavčevo delo prinaša. Če temu ne bi bilo tako, do zaposlovanja ne bi prišlo;
  • kadar delodajalec jasno vidi lastno korist od zaposlovanja, je pripravljen zaposlovati;
  • če iskalec svojo argumentacijo zaposlitve usmeri na koristi delodajalca, ima bistveno več možnosti za uspeh.

To seveda ne pomeni, da koristi za delavca niso pomembne. Seveda je pomembno, da je plačilo primerno delu, da so delovni pogoji primerni ter da delavec dobi, kar mu po zakonu pripada. Vendar se je treba zavedati, da o zaposlovanju odloča delodajalec in ta se bo za to odločil samo, če v tem vidi svojo korist. Pameten iskalec se temu prilagodi.

Pri komuniciranju z delodajalci vedno izpostavljajte koristi, ki jih bodo imeli, če vas zaposlijo. Ko boste na tak način dvignili svojo vrednost v njihovih očeh, bodo pripravljeni plačati bistveno višjo ceno te koristi. Na tak način pravzaprav izboljšujete svoja pogajalska izhodišča. Tovrstno razmišljanje pri mnogih iskalcih pomeni tektonski premik: izjemno težko se je osredotočiti na koristi delodajalca, ko vas okoliščine (npr. nenadna brezposelnost) silijo, da razmišljate predvsem o sebi. A ker je delodajalec tisti, ki odloča, in ker mora svojo odločitev upravičiti tako pri sebi kot pri svojih nadrejenih in lastnikih, mu s takim pristopom olajšate delo – to pa pomeni, da ga boste v nadaljevanju olajšali tudi sebi.

Več o iskanju zaposlitve si lahko preberete v novem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev.

2 KOMENTARJI

  1. Super članek res, ker je res potrebno da se tega zavedamo, ker bomo lažje prišli do zaposlitve in se čisto strinjam z vsem kar ste napisali, delodajalec namrečč ne bi zaposloval, če ne bi od tega imel neke koristi, npr delodajlaec sploh ne bi zaposloval, če ne bi potreboval neke osebe, da opravlja določeno delo, a ko greš na razgovor oz. že ko pošlješ prošnjo, tega nimaš v mislih, ker bi samo rad dobil določeno delo in samo misliš na to, kako bi ta zaposlitev prišla prav tebi in zakaj jo ti potrebuješm ne pomisliš, pa da boš prav prišel delodajalcu in da te dejansko potrebuje tudi on. Torej ko pišete prošnje ko grete na razgovor, je zgoraj napisan nasvet res odličen, potrebnom se je zavedati, da delodajalec potrebuje vas, tako kot vi njega in izpostavite svoje prednosti, kje so se v prešnji službi pokazale in seveda tudi v novi in zakaj ste točno VI tista oseba, ki jo delodajalec potrebuje in želi in da bosta od te zaposlitve imela prednost oba 😉

  2. Pri zaposlitvi vsi zahtevajo in bolj cenijo izkušnje. Izkušenj pa ne moreš pridobiti, ker vsi pričakujejo izkušnje in te ne zaposlijo, to je največja težava. Predvsem moraš zaupati sebi in misliti na to kaj lahko nudiš podjetju, najpomembneje pa je, da te delo veseli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj