Seveda je že vsem dobro znano, da gibanje izboljša razpoloženje ter duševno in fizično stanje človeka. Zato se je priporočljivo čimveč gibati. Telesna aktivnost namreč vodi do sproščanja dobrih hormonov. Kaj pa se zgodi, ko z gibanjem prenehamo? Za ljudi, ki se borijo z depresijo, to lahko pomeni poslabšanje stanja. Simptomi poslabšanja stanja se pojavilo le po treh dneh, ko oseba neha telovaditi. Potrebnih bi bilo vsaj 150 minut telovadbe na teden.

PREBERITE TUDI: Naravno zdravljenje depresije

To so potrdili rezultati šestih raziskav, ki so preučevale vpliv prenehanja rednega gibanja na duševno zdravje depresivnih ljudi. Izkazalo se je, da so imeli poslabšane simptome, kot so slabše razpoloženje, jeza, žalost, slabše počutje. Avtor raziskave, prof. Bernhard Baune z Univerze Adelaida, je dejal: “Pomembno je, da ljudje razumejo vpliv na njihovo duševno zdravje, ko prenehajo telovaditi.”

Raziskovalci priporočajo, da bi morali telovaditi vsaj 150 minut tedensko, da izboljšamo razpoloženje in preprečimo depresivno stanje, ali še dodatnih 75 minut intenzivne vadbe, da koristi pridobi tudi telo.

PREBERITE TUDI: 22 razlogov za redno gibanje!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj