Medtem ko je 15 do 30 let čas, ko je ženska najbolj plodna, niso vsi pripravljeni nositi odgovornosti otroka pri tej starosti.

Z vidika kariere se zdi, da je od 35 do 45 let najpopolnejša rodna doba, toda to je čas, ko pride do končnega upada plodnosti žensk. Torej, če čakate še malo, da postanete mama, se lahko zgodi, da se vam želja ne bo uresničila.

Zanositev po 35. letu starosti spada pod “napredno starost mater” in jo tudi zdravniki obravnavajo drugače. Vendar se tega izraza ne smemo bati, ker je zanositev tudi po 35. letu mogoča z umetno oploditvijo ali brez nje. Običajno pa ni priporočljivo čakati tako dolgo, saj lahko privede do zapletov. Čeprav je nekaterim ženskam v poznem materinstvu težko, nekatere plovejo po njem zelo enostavno. Obstaja veliko dejavnikov, med drugim tudi to, kako blizu ste menopavzi, ki igrajo pomembno vlogo.

Tu je nekaj stvari, ki bi jih morali vedeti o zanositvi v starejših letih, kakšna tveganja so za vas in otroka ter kaj morate vprašati svojega zdravnika, preden se odpravite na pot.

Kaj je asistirano spočetje?

Število žensk v napredni materinski starosti se povečuje. Ženske, ki se odločijo za pozno nosečnost, bi morale vedeti, da je plodnost povezana s starostjo, vključno s padcem kakovosti in rezerve jajčnih celic, poleg povečanja števila kromosomskih aberacij jajčnih celic. Stopnje uspešnosti ciklov asistirane reproduktivne tehnologije se z napredovanjem materine starosti zmanjšujejo. Obstajajo različne možnosti plodnosti za ženske, vključno z ohranjanjem plodnosti, zdravljenjem z zunajtelesno oploditvijo, genetskim pregledom in darovanjem jajčnih celic ali zarodkov. Podrobno svetovanje je treba opraviti glede na tveganja. Ženske je treba pregledati na kakršnokoli osnovno zdravstveno stanje, ki lahko vpliva na obolevnost in umrljivost mater in novorojenčkov.

Naravno poslabšanje reproduktivnih sposobnosti žensk ima dva glavna razloga:

    • postopno zmanjševanje števila jajčnih celic v jajčniku
    • starostno znižanje kakovosti jajčnih celic

Reproduktivne odločitve žensk v napredni materinski fazi:

  • Zamrzovanje jajčec
  • Zamrznitev zarodkov
  • IVF

Tveganje za nosečnost v poznejši starosti

Starejše ženske, ki zanosijo, imajo večje tveganje za carski rez, gestacijski diabetes, preeklampsijo in prezgodnji porod otroka z nizko porodno težo. Ta tveganja se zelo razlikujejo, odvisno od zdravstvenega stanja ženske in se povečujejo s starostjo mater ob porodu.

PREBERITE TUDI: Presenečenje: manekenka in vplivnica naznanila svojo prvo nosečnost

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj