Nosimo jih zaradi praktičnosti in udobja, zadnja leta pa so doživele tudi pravi modni preporod.

Poglejmo najprej malo v zgodovino tega nepogrešljivega kosa oblačila. Angleški izraz 'jeans' izhaja iz francoske fraze bleu de Gênes, kar pomeni blue of Genova. Prav v tem italijanskem pristanišču so namreč prodajali prve hlače iz džinsa, in to že okoli leta 1500. Po angleško se materialu za kavbojke reče 'denim', kar spet izhaja iz francoščine – Francozi so temu materialu rekli 'cotton de Nîmes', po kraju, v katerem so ga izdelovali. Izraz 'cotton de Nîmes' se je tako hitro skrajšal le v zadnji dve besedi, to je v 'denim'.

Dolga stoletja so bile kavbojke oblačilo, ki so ga nosili delavci, zgodovinsko najbolj znani znamki pa sta Levi's in Wrangler. Levi Strauss je bil nemški Žid in trgovec, ki je izdeloval in prodajal kavbojke v Kaliforniji v petdesetih letih 19. stoletja. Ko je skupaj s krojačem Jacobom Davisom izpopolnil izdelavo kavbojk, ki so bile po novem v namen večje vzdržljivosti na žepih ojačane z bakrenimi zakovicami in so imele bakren gumb na vrhu zadrge, sta za to leta 1873 prejela patent. Od takrat naprej so 'leviske' sinonim za kakovostne kavbojke in so dobile celo kultni status.

Zanimivo je, da se je takrat par kavbojk kupilo za današnjih 34 dolarjev, medtem ko danes par stane od 80 dolarjev dalje, poznamo pa mnogo znamk kavbojk (predvsem zadnja leta jih je vedno več), ki stanejo tudi po 200 dolarjev ali evrov in več. Tako bi lahko rekli, da je nekoč oblačilo revnega, delavskega sloja danes postalo (tudi) znamenje bogastva, modne osveščenosti in v zadnjem času celo snobizma, če govorimo o najdražjih znamkah.

Vzdrževanje

Pri kavbojkah (in džinsu nasploh) velja nekaj splošnih pravil vzdrževanja in nošenja:

 • vedno jih perite obrnjene od znotraj navzven (inside-out) in jih ne sušite v sušilniku, temveč na zraku;
 • perite le džins z džinsom, saj pogosto pušča barvo (zato velja nameniti nekaj pozornosti tudi nošenju z občutljivimi in svetlimi tkaninami, sedenju na svetlih stolih iz blaga ali usnja itd.);
 • preden jih date skrajšati, jih operite, saj se džins pri prvem pranju skrči za 2 do 4 odstotke;
 • kavbojke vedno skrajšajte z originalnim robom, da ohranite prvotni videz kupljenega para;
 • v omari imejte nekaj različnih kavbojk za različne priložnosti in različne kombinacije; osnovna 'džins garderoba' naj bi tako vsebovala en ravno rezan, hlačast kroj v popolnoma temnem džinsu, ki ga lahko nosite tudi za formalnejše priložnosti in za v službo; en par, ki vam resnično stoji kot ulit, v katerem se počutite seksi ter ga tako lahko oblečete bodisi čez dan bodisi zvečer k lepemu topu in petam; nazadnje še en udoben, spran par, ki vam ga ne bo škoda za malce bolj športno in vikend uporabo;
 • pri kavbojkah imejte v mislih tudi njihovo namembnost glede na čevlje – naj bodo različnih dolžin in boste tako imele doma npr. ene, ki bodo dovolj dolge za na pete, ene, ki jih boste nosile na čevlje z ravnim podplatom, in ene, ki bodo spodaj dovolj ozke, da jih boste pozimi lahko zatlačile v škornje;
 • pri nakupu kavbojk imejte vedno v mislih svojo postavo ter to, kaj bi rade poudarile in kaj skrile; pri tem nam lahko zelo pomagajo pravilno izbran kroj, pravilna oblika in mesto žepov, pravšnja dolžina ter pravi odtenek (ali 'wash') kavbojk;
 • praviloma so udobnejše kavbojke, ki vsebujejo nekaj odstotkov elastana, take se tudi lepše in bolje prilegajo ter po nekajkratni nošnji ne postanejo grdo raztegnjene;
 • najlepši je sveže opran džins, kar sicer še ne pomeni, da moramo dati kavbojke v pranje po vsaki uporabi, po nekajkratni pa vendarle velja razmisliti o tem.

Zdaj pa si bomo ogledali še različne kroje kavbojk in njihovo optimalno kombiniranje.

10 KOMENTARJI

 1. Super napotki in obvezno moram povedat, da so moja najnovejša pridobitev barvne, ki se mi zdijo odlične za popestritev. Drugače pa še vedno prisegam na ravne ter zmeren bootcut kavbojke, na visoke pete seveda…:))

 2. Malina, super članek!! Moje najnovejše so ravne, narejene po meri. Edino to bi pripomnila, da kavbojke vedno dajem v sušilca in tako je svetovala tudi lastnica tega salona, kjer so izdelali moje najnovejše (imajo več kot dvajsetletne izkušnje z jeansom).

 3. Tinka, kavbojke po meri? za to pa še nisem slišala. smem vprašati, kam si dala to delati in zakaj si se za to odločila :)?
  glede sušilca: govorila sem iz lastne izkušnje, saj sem enkrat posušila svoj bivši najljubši par, ki zato žal nikoli več ni bil takšen kot poprej.

 4. Odličen članek, ki je prava mala enciklopedija jeansa 🙂 Jaz sem bila letos že pridna in nabavila tako wide-leg kot tudi skinny 🙂 Sušim jih pa že iz pamtiveka v sušilcu (kot vsa druga oblačila) in nisem opazila razlik s sušenjem na zraku.

 5. predstavljam si, da je mnogo odvisno tudi od vrste sušilca? jaz imam takega, ki je združen s pralnim strojem in zaradi tega zagotovo ni med najboljšimi. no, mojih kavbojk ne bo več videl, medtem ko je za otroške bodye in brisače popolnoma ok ;).

 6. Članek je super! Sem si že kupila nove kavbojke, takoj, ko sem prebrala tole 🙂
  Še eno prošnjo imam za Malino: bi lahko napisala kakšen članek o balerinkah s peto in kaj vse paše zraven? Kavbojke so po moje odlične za kombinirati…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj