Zdi se, da je bil včasih večji poudarek na bontonu in lepih manirah. Dandanes se to vse prevečkrat pozablja. Nič hudega, če ne vemo vseh natančnih pravil, ampak večina pa nas zagotovo pozna razliko med spoštljivim in nespoštljivim odnosom. Če nas bo vodilo spoštovanje, etika, morala in lepe navade, potem ne moremo zgrešiti. Lepo in primerno obnašanje pusti lep vtis in ohranja dobre odnose z drugimi.

PREBERITE TUDI: 30 pravil bontona, ki bi jih moral poznati (in upoštevati) vsakdo


1. Ne pošljete zahvale

Kot otroke so nas naučili, da sta besedi prosim in hvala pomembni. Zahvalimo se tudi, kadar odidemo iz zabave, dogodka ali srečanja. Rečemo: “Hvala za povabilo”. Besede se ob poslavljanju lahko hitro izgubijo ali pa se slišijo le kot vljudnostna fraza. Načrtovanje in izvedba dogodka ni lahko delo, zato bo tistemu, ki vas je povabil, veliko pomenilo, če boste tudi naslednji dan (v roku 24 ur) poslali zahvalno sporočilo ali ga poklicali. Pomembno je, da se zahvalite za povabilo, poveste, da ste se imeli lepo in pohvalite hrano, recimo. S tem boste izkazali oliko in gostitelju pustili dober občutek.

2. Sožalje izrečete zelo neosebno

Izguba ljubljene osebe je zelo boleča in žalujočim veliko pomeni, če jim stojimo ob strani. Besede tolažbe in sožalja je težko izreči, zato večina izreče le suhoparno ‘iskreno sožalje’. Če osebi, ki žaluje, izrečemo sožalje v živo, je pomemben trden stisk roke in objem, ter iskren pogled v oči. Če osebi pišete sporočilo, pa ga le napišite bolj osebno. Suhoparno ‘iskreno sožalje’ namreč osebe ne bo zares potolažilo. Dajte mu vedeti, da vam zares ni vseeno. Osredotočite se na osebo, ki ji pišete in se postavite v njihovo kožo. Ne pišite, kako šokirani ali žalostni ste vi, osredotočite se na pokojnega in žalujočega. Pišite, kot čutite, pomembno je, da naredite sožalje osebno in ne ‘robotsko’. Več o tem, kako pomagati nekomu, ki žaluje, preberite TUKAJ.

PREBERITE TUDI: Tega ne reci nekomu, ki žaluje

3. Kot gost pozabljate na svoje dolžnosti

Če ste povabljeni v drug dom na obisk, večerjo ali kavico, ne pozabite na svoje manire kot gost. Najbolj pomemben je odziv na povabilo. Ko prejmete povabilo, odgovorite čim prej in ne čakajte na zadnji trenutek, saj se gostitelj tako težje pripravi, poleg tega pa je to zelo nevljudno. Izjemno nevljudno je tudi, da na povabilo ne odgovorite. Ne pozabite, da ni vljudno priti na obisk praznih rok, čeprav se je v našem okolju ta navada malo sprostila, in ni več tako obvezujoča – še posebno, če smo si z ljudmi zelo blizu in se obiščemo pogosto. Manjša pozornost, ki jo ob obisku prinesete, naj bo kavica, sladkarije ali steklenica vina, še posebej, če ste vabljeni na večerjo. Še pred prihodom lahko gostitelja povprašate, ali lahko kaj pomagate ali prinesete.

4. Izberete napačen stol

Bodite vljudni do ljudi, ki so vas povabili v svoj dom. Ko pride do trenutka, ko se je potrebno usesti za mizo, je primerno, da vprašate, kam smete sesti. Veliko družin ima namreč svoje mesto ob mizi določeno. Če greste na poslovno kosilo, je vljudno, da stranki ali poslovnemu partnerju ponudite ‘boljše mesto’. To je običajno mesto z boljšim razgledom.

5. Ne obnašate se primerno

Pravila obnašanja ali držanja pribora in kozarcev so lahko stroga ali manj strožja. Odvisno od situacije, kraja in ljudi, s katerimi ste, je, ali se jih morate strogo držati ali ne. Ni pa izgovora za neprimerno obnašanje. Držite se osnovnih bontonskih pravil in jejte tiho, ne bodite preglasni, imejte lepo držo in se obnašajte elegantno. Na mizo ne odlagajte stvari, ki tja ne sodijo; telefonov, ključev, torbice.

PREBERITE TUDI: Kako se (ne) obnašati v lepotnem salonu

6. Nazdravljanje

Nazdravljanje s pijačo (trk kozarca ob kozarec) v znak uspeha in veselja je tradicija, znana v mnogih kulturah. Nikoli ne nazdravljajte samemu sebi. Če kdo nazdravi vam, se po govoru zahvalite. Pomembno je tudi, da ne pijete, dokler gostitelj ne nazdravi. Nazdravite z iskrenim veseljem in ne suhoparno. Med nazdravljanjem in trkom s kozarci glejte osebe v oči.

7. Ne veste, kaj bi jedli

Obstaja mnogo načinov, da užalimo gostitelja, še posebej, ko pride do hrane. Dandanes, ob mnogo različnih prehranjevalnih navadah se stvar hitro lahko zaplete. Pravilo naj bi bilo, da naj gost poje, kar mu je postreženo, razen, če ni alergičen na hrano, ki je na krožniku. Tega se je danes ob mnogih dietah sicer težko držati. Vegan pač ne bo jedel mesa in prav je, da ga ne silimo. Če določene hrane ne jeste, glede tega ne delajte velike pozornosti in drame, temveč si naložite stvari, ki jih pač jeste. Za alergije ali morebitne diete gostitelju namignite še pred prihodom. Iskrenost je lepa čednost, a nikoli ne recite direktno, da vam nekaj ni okusno. Povejte raje, da hranite prostor za sladico, ali, da je jed sicer okusna in dobro pripravljena, a da imate vi malo drugačen okus. Na krožnik si nalagajte majhne porcije in ne nalagajte si prvi. Ne jejte, dokler niso vsi za mizo in ne pričnite prvi.

8. Primerne teme pogovora

Tudi vi se potrudite, da bo večerja prijetna. To ne pomeni, da mora pogovor biti umeten in neiskren, lahko pa izogibate temam, ki lahko koga užalijo ali mu ustvarijo neprijetne občutke. Ne pogovarjajte se o veri ali politiki – če že, to pustite za čas koktajlov. Med jedjo nikar ne govorite o stvareh, ki lahko uničijo apetit. Ne govorite le o sebi, temveč se zanimajte tudi za druge.

Vedno upoštevajte pravila bontona, čeprav so le-ta pogosto pozabljena. S tem boste naredili lep vtis pri drugih ljudeh, saj so olikani ljudje vedno spoštovani in ugledni ter dober zgled drugim.

PREBERITE TUDI: 11 stvari, ki jih nikar ne počnite v telovadnici

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj