Pred dnevi je potekala prva slovesnost Trooping the Colour po prihodu kralja Charlesa na prestol – in prva slovesnost valižanske princese, odkar je prevzela svoj novi naziv.

Zato je bilo zelo primerno, da se je izognila svoji pogosti izbiri – kreacijam Alexandra McQueena – in se odločila za nekaj bolj drznega: videz po meri oblikovalca Andrewa Gna, rojenega v Singapurju in živečega v Parizu, ki ga je skombinirala s klobukom Philipa Treacyja. Svež odtenek zelene je seveda poklon njeni vlogi polkovnice irske garde, prav tako kot Cartierjeva broška v obliki detelje, ki jo je imela na zavihku suknjiča.

Broško je sicer nosila tudi na dan svetega Patrika v začetku tega leta. Zlato broško, ki je tehnično v lasti garde, posojajo kraljevim ženskam, povezanim s polkom – v preteklosti sta jo nosili tudi kraljica in princesa Ana.

To je prvič, da je princesa v javnosti nosila kroeacijo Andrewa Gna, sicer pa je jordanska kraljica Rania že leta oboževalka velika njegovih kreacij in je ob sinovi zaroki nosila črno obleko iz krepa te znamke.

Po diplomi na Central Saint Martins v Londonu in Akademiji Domus v Milanu je GN odšel v Francijo k Emanuelu Ungaru, kjer je izpopolnjeval svoje izvrstno rokodelsko znanje, nato pa je bil kratek čas na čelu podjetja Balmain.

Danes je znan po prefinjenih referencah, ki navdihujejo njegove kreacije – od otomanskega porcelana iz 16. stoletja, do garderobe ljubice Ludvika XV., Madame de Pompadour, in kimona njegove japonske babice iz 19. stoletja – in ima lastni arhiv z več kot 10.000 kosi.

K sreči so njegovi najbolj znani modeli zdaj na ogled v okviru njegove prve večje retrospektive, Andrew Gn: od čipkaste obleke, ki jo je nosila Emma Stone v filmu Dežela La La Land, do drapiranega prsnega steznika po meri, ki ga je posodil Beyoncé iz svoje kolekcije jesen/zima 2010 z naslovom Perzijska pisma po Montesquieujevem romanu iz leta 1721.

“To je izjemna čast, skorajda neprekosljiva,” je Gn povedal za Vogue pred odprtjem. “Vse tukaj pripoveduje zgodbo o mojem življenju in trudu, ki je vložen v njeno pripovedovanje. Vsi ti elementi se združujejo, in čeprav je vsaka kolekcija malo podobna, je videti 28 let mojega dela na enem mestu resnično čustveno.”

Lahko si predstavljamo, da je to, da njegove modele nosi princesa, le še češnja na zasluženi torti.

PREBERITE TUDI: Kate Middleton je na predvečer kraljevega kronanja nosila kraljevsko modro obleko

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj