Precejšnji problem je, ker so danes oblačila večinoma iz umetnih materialov, ki ustvarjajo mikro plastične delce, ki se potem nabirajo v okolju, jih vdihavamo ipd. Prav tako razpadajo celo večnost in tako onesnažujejo okolje in ubijajo živali.

Tako je dandanes izjemno težko dobiti kakovostne kose oblačil iz naravnih materialov, kot sta npr. volna in kašmir. Kakovosten kos iz teh dveh materialov, ali vsaj mešanice, kjer predstavljata najmanj 60 % materiala, vam bo ob pravilni in skrbni negi služil dolga leta.

Kako pa se volna in kašmir razlikujeta – v čem je razlika in katerega izbrati?

Večina si volno predstavlja kot material, ki raste na ovcah, a dejstvo je, da lahko volna prihaja tudi z drugih živali, kot so koze in alpake.

Kašmir pa je malce bolj specifični material, ki je izjemno mehak. Prihaja od kašmirskih koz, posebne vrste koz, ki prihaja s Himalaje. Da so lahko preživele v ledeno mrzlih temperaturah, jim je narava dala izjemno gost in mehak kožuh.

Če vas zanima material, ki bo kar se da topel, sta kašmir in volna približno enako topla. Je pa prednost kašmirja v tem, da je izjemno mehak, vlakna pa tanjša, zato malce bolje zadržuje toploto kot volna brez odvečne teže in debeline.

Volna je zaradi debelejših vlaken tudi malce trpežnejša, a zna biti tudi malce groba ali ‘pikasta’ na koži, kar bodo še zlasti občutili bolj občutljivi. Seveda pa je v končni fazi še vedno največ odvisno od končnega izdelka, mešanice in obdelave vlaken.

Razlike pri čiščenju in vzdrževanju

Ker je kašmir bolj delikaten, terja tudi malce več previdnosti pri negi. Je malce bolj podvržen muckanju, kar pomeni, da ga boste morali redno briti s posebnim brivnikom za mucke. To je sicer zelo pogosto tudi pri volni in drugih materialih, le da je pri kašmirju še malce bolj izrazito.

Kašmir se tudi še lažje poškoduje pri nepravilnem čiščenju in mu bolj ustreza, da se ga čim redkeje čisti. Na srečo pogosto čiščenje tudi ni potrebno, saj za razliko od volne manj zadržuje vonjave, pa tudi bolj ohranja obliko.

Nasvet za vzdrževanje kašmirja: poznavalci priporočajo, da izdelek iz kašmirja obesite v kopalnico medtem, ko se prhate, in para ga tako očisti.

Seveda pa ima tudi volna svoje prednosti. Je manj zahtevna za vzdrževanje; pogosto je obdelana tako, da se jo lahko pere v pralnem stroju (le kdo ima danes še čas in voljo prati na roke?) in – precej pomembno – je neprimerljivo cenejša kot kašmir. Ker kašmir koze ne proizvedejo veliko kašmir dlake, so zato izdelki iz kašmirja veliko dražji.

Kaj torej izbrati?

Vsak material ima svoje prednosti in če finance niso ovira, si omislite vsaj en kos iz kašmirja, da boste vedeli, kateri vam bolj ustreza. Saj veste – bolje je kupiti manj in kakovostno kot imeti kup oblačil, ki bodo zaradi slabe kakovosti kmalu neuporabna; ali so iz umetnih materialov, ki onesnažujejo okolje, saj razpadajo desetletja, če en celo stoletja. Tudi oz. predvsem to pomeni trajnost in varovanje okolja.
Vsekakor pa vas ne v enem, ne v drugem ne bo zeblo.

PREBERITE TUDI: 4 oblačila, ki jih je pametno kupiti malce večja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj