Kot smo že povedali, so karierni sejmi idealna priložnost za spoznavanje številnih karierno zanimivih delodajalcev, saj so vsi na enem mestu – na sejmu. Vendar pa je treba, za učinkovit izkoristek te izjemne priložnosti za vašo kariero, čim bolje izkoristiti čas, ki vam je na sejmu dan.

Veliko delodajalcev bo prišlo od daleč, iz drugih krajev, da se bodo lahko udeležili sejma, in morda ga bodo morali tisti dan predčasno zapustiti. Če boste prišli pozno, boste morda zamudili priložnost za srečanje z delodajalci, ki so vam najljubši. Zvečer bodo kadroviki lahko tudi že precej utrujeni, da bi vas ustrezno obravnavali. Doma ste izbrali podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje pripravili. Naredite si vrstni red, po katerem boste kontaktirali izbrana podjetja. Kadrovike kontaktirajte sami, ob sebi ne potrebujete skupine prijateljev, ki bi motili pogovor.

karierni_sejem_2009_2 

Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušajte, iz njega izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravnani. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj, morda čez nekaj ur.

Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste komunicirali, zahvalo za čas, ki so si ga vzeli za vas.

Kaj odnesete s zaposlitvenega sejma?

Zaposlitveni sejmi so za vsakega obiskovalca koristna karierna izkušnja, pravi kandidati pa od njih pridobijo največ – konkretne karierne priložnosti, ki se lahko realizirajo. S sejma lahko odidete z dobrimi opcijami, da bi se lahko kakšna dobra delovna priložnost za vas v kratkem realizirala. Vizitke obdržite, da boste po sejmu imeli na voljo vse kontakte o kadrovikih tistih podjetij, ki so vam najbolj zanimiva. Med sejmom si v beležko zapisujte pomembne podrobnosti in opazke o podjetjih, vključno z imeni ljudi, ki morda niso imeli svojih poslovnih vizitk.

Večina kadrovikov bo delila informacije o svojih podjetjih, vključujoč brošure podjetja, opise delovnih mest in druge podatke. Med sejmom ne boste imeli pretirano veliko časa, da bi se ukvarjali s tem gradivom. Če boste pravilno izkoristili prireditev, boste vzpostavili stik s kar nekaj podjetji, ki zaposlujejo ljudi z vašimi veščinami in interesi. Po sejmu boste še naprej premišljevali o njihovih potrebah, o vaši podkovanosti in dobili boste veliko bolj realno sliko o svoji vrednosti na trgu dela.

Zaposlitveni sejem vam daje priložnost, da trenirate vaše veščine predstavitve in to v dosti manj prijetnem okolju, kot to velja pri klasičnem intervjuju. Udeležba na takem sejmu (npr. če boste opravili 5 intervjujev v enem dnevu) lahko pomeni najmanj 20-odstotno izboljšanje vašega celostnega nastopanja na intervjujih nasploh, saj bo ta izkušnja za vas neprecenljiva. Izgubili boste večino treme, če ste jo do sedaj imeli, se neposredno učili na svojih napakah iz intervjuja v intervju, primerjali in opazovali selekcijske metode ter sloge komuniciranja različnih kadrovikov, itn.

Cilj soočenja kandidatov in delodajalcev na sejmu je v tem, da obe strani pridobita kar največ koristi v najkrajšem možnem času. Največji zaposlitveni sejem pri nas tudi letos organizira portal MojeDelo.com. Karierni sejem KARIERA 09 bo potekal v sredo 25. in četrtek 26. novembra v prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Poleg delodajalcev se bodo na sejmu predstavili tudi izobraževalci iz tujine, ki bodo predstavili možnosti nadaljnjega izobraževanja. Vrhunec sejma pa predstavljajo predavanja ‘Veličastne kariere’, kjer bodo svojo uspešno kariero predstavili uspešni slovenski posamezniki. Vse ostale informacije najdete na spletni strani www.kariernisejem.com.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj