Število pripadnikov polovice vseh vrst sesalcev upada, več kot petini pa ob tem najverjetneje grozi izumrtje. Med najbolj ogroženimi vrstami so primati in morski sesalci, vključno z več vrstami delfinov in kitov, svari Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN), ki je predstavila dopolnjeno “Rdečo listo” ogroženih živalskih vrst. Obširna raziskava sesalcev, ki je vključena v letnem poročilu IUCN, ki pokriva več kot 44000 živalskih in rastlinskih vrst, razkriva, da četrtini vseh 5487 znanih vrst sesalcev grozi, da za vedno izginejo. Dejanska situacija pa je lahko še veliko slabša, saj raziskovalci 836 vrst zaradi pomanjkanja podatkov niso mogli vključiti v raziskavo.

Kar petina vseh vrst sesalcev je na robu izumrtja­

­

Prenovljena Rdeča lista, predstavljena na kongresu IUCN, ki trenutno poteka v Barceloni, je po mnenju mnogih strokovnjakov sicer dokaz, da se naš planet sooča s prvim valom množičnega izumrtja od izumrtja dinozavrov pred 65 milijoni let.Pri ustvarjanju seznama IUCN, ki velja za neke vrste standard za merjenje biotske raznovrstnosti, je tokrat sodelovalo 1800 znanstvenikov iz 130 držav. Na seznamu so živali in rastline glede na njihov položaj ogroženosti razvrščene v šest kategorij.

Raziskava pa je vendarle prinesla tudi nekaj dobrih novic, ki kažejo na to, da skupna prizadevanja za ohranitev lahko preprečijo, da določena vrsta zdrsne v kategorijo “izumrlih živalskih vrst”, iz katere ni več povratka. Primer za to so afriški sloni, pri katerih je mednarodni nadzor nad divjim lovom in trgovino s slonovino prinesel velik uspeh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj