Zagotovo ste že slišali za izraz ‘kapsulna kolekcija’, ki jo modni oblikovalci občasno pripravijo in ki vključuje vse kose, ki jih potrebujemo, da sestavimo nekaj outfitov.

Na podoben način pa lahko delujemo oz. izbiramo garderobo tudi sami, še zlasti, če smo zavezani minimalizmu in se izogibamo prekomernemu potrošništvu in materializmu, hkrati pa želimo biti vedno lepo, skladno urejeni. V tem primeru pri sestavljanju svoje garderobe (pa tudi na ostalih področjih življenja) ne bomo funkcionirali po principu kvantitete, temveč kvalitete oz. kakovosti. In tako bomo svojo garderobo izbrali zelo premišljeno in si ustvarili kapsulno garderobo.

Kaj pomeni ‘kapsulna’ garderoba?

Kapsulna garderoba (angl. capsule wardobe) je izraz, ki si ga je v 70-ih letih izmislila Susie Faux, lastnica londonskega butika ‘Wardrobe’. Gre za koncept, ki pomeni, da našo garderobo sestavlja nekaj ključnih kosov (30 do 50, lahko tudi več – bistvo ni v številu, temveč uporabnosti in usklajenosti), ki praviloma nikoli ne gredo iz mode in jih lahko nosimo več sezon ali celo desetletja (dokler se ne uničijo oz. se jih ne naveličamo). Garderobo sproti dopolnjujemo po potrebi in le z nekaj kosi, ki jih resnično potrebujemo ali so modni in pristajajo našemu slogu. Praviloma se držimo načela ‘kos ven, kos notri’, seveda pa to ne pomeni, da si nikoli ne kupimo ničesar drug(ačn)ega, če nam je všeč.

newminimalism.com

Kasneje, leta 1985, je izraz spopularizirala ameriška modna oblikovalka Donna Karan, ki je predstavila kapsulno kolekcijo poslovnih oblačil, ki je dosegla izjemen odziv in uspeh.

Kaj pomeni premišljeno izbrati garderobo?

Premišljena izbira garderobe pomeni, da imamo nekaj ključnih, praviloma klasičnih kosov, ki jih lahko skorajda neomejeno kombiniramo med sabo. S tem pridobimo kar nekaj koristi:

 1. privarčujemo denar, saj ne kupujemo vsepovprek, kar nam je v danem trenutku všeč, temveč premišljeno;
 2. z (relativno) malo kosi oblačil bomo vedno dobro in izvirno oblečeni, saj so možnosti kombiniranja kosov med seboj skorajda neomejene;
 3. porabimo manj prostora v omarah oz. stanovanju;
 4. kupujemo redkeje, ko dejansko ugotovimo, da nam manjka kak kos, ki bi ga lahko dobro kombinirali, kar pomeni, da privarčujemo čas;
 5. zjutraj privarčujemo čas (in se izognemo stresu), saj se ne prebijamo skozi gore oblačil, ki jih ne znamo uskladiti;
 6. izognili se bomo nepredvidenim in nepremišljenim nakupom iz dolgčasa; ker je nekaj poceni / v akciji ali imamo preprosto slab dan.

PREBERITE TUDI: 16 kosov, ki bi jih vsaka ženska morala imeti v svoji omari

Kako sestaviti kapsulno garderobo?

Pri sestavljanju garderobe je nujno potrebno poznavanje svojih barv in svojega sloga (oz. je dobro imeti svoj slog). Sestavimo jo namreč tako, da imamo svojo temeljno barvo, okoli katere (z)gradimo garderobo s še približno 3 barvami, ki se jih da med sabo dobro kombinirati (npr. črna, siva, modra, bež).

1. Pinterest je vaš prijatelj

Odprite si Pinterest račun in (po)iščite outfite, ki so vam všeč, jih nosite oz. jih imate namen nositi, ter jih shranite. Svoje najljubše kose potem iščite po outfitih – če je vaš najljubši kos npr. usnjena motoristična jakna, iščite outfite pod ‘leather biker jacket outfit’; za skinny kavbojke ‘skinny jeans outfit’ ipd. Tako boste videli vse možne kombinacije in katere kose vse potrebujete.

2. Naredite seznam

Ko boste takole nekaj časa shranjevali fotografije outfitov, boste ugotovili, katere kose potrebujete – tako naredite seznam.

3. Preverite obstoječo garderobo

Kaj vam je še prav in kaj ne več; kaj je že preveč razvlečeno, sprano ali ima madeže; kaj ste preprosto prerasli (ker pri 20-ih pač ne nosimo istih kosov kot pri 30-nekaj) in kaj je preprosto povsem iz mode. Ni treba, da zavržete ali podarite – lahko le spravite, da se boste počasi in postopoma navadili, da jih ni več oz. po potrebi odšli še kakega iskat, če boste ugotovili, da se lepo vključi v vašo novo garderobo.

Vse svoje kose (ja, VSE) dajajte ven iz omare in jih zlagajte na 4 kupe:

 1. Obožujem, nosim z veseljem in bom še naprej (vrnite v omaro).
 2. Nisem prepričan/a … oblečem včasih (vrnete v malo bolj oddaljeno omaro, npr. z oblačili druge sezone).
 3. Na-a. (Pripravite za prodajo, menjavo ali humanitarne namene).
 4. Razvlečeno, raztrgano, madeži … (odpad ali reciklaža).

Nato na podlagi prvih dveh skupin določite, katere kose morate še (do)kupiti.

Koristno je imeti garderobo tudi razdeljeno na priložnosti – najbolj osnovna, delitev ki bo prišla prav večini, je:

 1. Oblačila za prosti čas in preproste opravke (kavbojke, enostavni puloverji, elegantne superge …) – ‘casual’.
 2. Oblačila za v službo (klasične hlače, krila, kostimi in bluze, salonarji, balerinke) – ta kategorija lahko pokrije tudi ‘formalne’ priložnosti kot so npr. pogreb, poroka.
 3. Oblačila za posebne priložnosti (mala črna oblekica, svilena bluza, elegantna dolga obleka; eleganten pajac …)
 4. Oblačila za šport.

4. Prečešite trgovine

Najbolje, da kar na spletu, saj boste tako prihranili ogromno časa (in živcev). Tako boste ugotovili, katere trgovine imajo vaše kose oz. največjo izbiro in namesto neuspešnega tavanja po nešteto trgovinah boste vse nakupa opravili oz. opravljali v 3 ali 4 najljubših.

PREBERITE TUDI: 3 nepogrešljivi kosi jesenske garderobe

5. Po nakupih

Nobene potrebe ni po tem, da vse kupite naenkrat. Počasi in postopoma, nikamor se vam ne mudi. Bolje je počakati na kakšen kos, da bo natanko tak, kot ste si ga zamislili (ali na popuste, če gre za dražje kose) kot kupovati na vrat na nos.

Dobro imeti neko zgornje število kosov, ki se ga sicer ni treba strogo držati, je pa dobro, da ostajate približno pri tem številu – upoštevajte pravilo: “kos ven, kos notri”. Nekateri priporočajo okoli 50 kosov, mnogi minimalisti pa jih imajo še precej manj (sem seveda ne sodijo spodnje perilo, nogavice, pižame ipd.)

Rezultat vas bo navdušil

Tako počasi in postopoma zgradite svojo garderobo, ki bo sicer majhna, a bo sestavljena iz vaših najljubših kosov, ki jih boste lahko skorajda neomejeno kombinirali. Tudi počutili se boste bolje – tako zato, ker boste privarčevali čas in denar kot tudi zato, ker boste tako lepše urejeni. Trenutki kot so “nimam kaj obleči” in “ne vem, kaj naj oblečem” in “s čim naj kombiniram ta-in-ta kos, da ne bom vedno enak/a” bodo postali preteklost. Oblačenje bo postalo užitek, pri čemer pa boste za to porabili precej manj časa in denarja.

PREBERITE TUDI: 8 idej, da bodo vaša poceni oblačila videti draga in kakovostna

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj