Pomanjkanje kalcija je zelo pogosto, še posebej pri otrocih in mladostnikih, ki rastejo, nosečnicah, doječih materah in pri starejših. Pomanjkanje koncentracije kalcija v zunajcelični tekočini lahko povzroči mravljinčenje, krče mišic, moten ritem srca, izgubo apetita in intestinalne krče. Pomanjkanje kalcija pa lahko povzroči osteopenijo in osteoporozo.


suppversity.blogspot.com

 

V Kanadi so med letoma 1995 in 2007 izvedli študijo, v kateri je sodelovajo 9033 kanadčank, od tega jih je 1160 v tem času umrlo. Ugotovili so, da kalcij podaljša življenjsko dobo pri ženskah, za vitamin D pa ni dokazov, da bi kaj pripomogel k temu. V raziskavi, ki je bila objavljena v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, so ugotovili, da je priporočljivo uživati 1000 mg kalcija na dan v obliki prehranskega dopolnila.

 

Uživate dovolj kalcija?

5 KOMENTARJI

  1. Citrat zagotovi le 21% elementarnega kalcija, medtem ko karbonat 40%, zato, če jemlješ citrat, ga moraš jemati več. 🙂 Karbonat se sicer bolje absorbira s hrano, citrat pa je vseeno ali vzameš s hrano ali brez. Se pa po eni raziskavi citrat bolje absorbira, tako, da v končni fazi si verjetno nekje na istem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj