Analiza velikega števila žensk, ki je bila objavljena v strokovni reviji Menopause, je pokazala, da vsekakor, še zlasti ženske, ki uživajo hormone za lajšanje simptomov menopavze. Med skoraj 30 tisoč ženskami po menopavzi jih je 8000 jemalo prehranski dopolnili kalcij (vsaj 1000 mg na dan) in vitamin D (vsaj 400 mg na dan), medtem ko jih je 8000 jemalo placebo tablete. Ženske v obeh skupinah so tudi jemale različne hormone (estrogen in/ali progesteron) ali pa placebo. Raziskovalci so nato preverili pogostost zlomov kolka med ženskami in ugotovili, da so imeli najboljši učinek za zaščito in ohranjanje močnih in zdravih kosti kombinacija hormonov in prehranskih dopolnil kalcij in vitamin D.


womenofgrace.com

Ženske, ki so jemale hormone in prehranska dopolnila, so imele najboljšo zaščito pred zlomi kolkov kot katerakoli samostojna terapija, a so imele ženske, ki so jemale le prehranska dopolnila kalcij in vitamin D prav tako boljše rezultate kot ženske, ki niso jemale ničesar. Najboljši rezultati so bili šri ženskah, ki so jemale več kot 1200 mg kalcija na dan in več vitamina D kot predpisano.

Raziskovalci zato priporočajo, da naj ženske ne glede na zastarela in nezanesljiva priporočila zdravnikov, da dopolnil ne potrebujejo, za močne kosti uživajo tudi ustrezna prehranska dopolnila, torej kalcij in vitamin D, še zlasti, če uživajo hormone po menopavzi. Koliko natanko, niso določili, so pa poudarili, da koristi dopolnil naraščajo če se uživa večje količine teh dopolnil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj