… da poleg prijaznosti, inteligence in smisla za humor tudi igrivost. Željo po igrivosti sta izkazala oba spola. Igrivim ljudem so smisel za humor, zabavanje, sproščenost in kreativnost tudi veliko bolj pomembne lastnosti kot neigrivim.

Igrivi ljudje se radi igrajo besedne igre, improvizirajo, izzivom pristopajo sproščeno, se veselijo nenavadnih in nepoznanih stvari, se z ostalimi soočajo na igriv način in uživajo v dobronamernem nagajanju. Radi ustvarjajo priložnosti, v katerih se sami in ostali zabavajo. V zadnji raziskavi pa so ugotovili še nekaj novega – namreč, da je igrivost zelo zaželena lastnost pri izbiri partnerja: za ženske igrivost pri moškem pomeni, da ni agresiven, za moške, pa da je ženska vitalna.

V anketi je sodelovalo 327 mladih odraslih, ki so morali preveriti seznam 16 značajskih lastnosti in določiti, ali so za njih zaželene pri bodočem partnerju ali ne. Rezultati so pokazali, da se oba spola v veliki meri strinjata, kaj jima ustreza, razlike so bile med posameznimi ocenami; ženskam je bil smisel za humor pomembnejši kot moškim in moškim vznemirljiva osebnost bolj kot ženskam. Prijaznost, inteligenca, humor in zabavnost pa so bile na vrhu seznama pri obeh spolih. Igrivost je bila nekje na sredini seznama pri obeh spolih in se je izkazala kot zelo pomembna – veliko bolj kot izobrazba, dobri geni ali religioznost.

Pokazalo se je tudi, da so udeleženci, ki so bili igrivi, cenili igrivost, humor, sproščenost, zabavnost in kreativnost tudi pri potencialnem partnerju. Zanimiva ugotovitev je bila tudi, da so se imeli udeleženci, ki so bili v razmerjih, za bolj igrive kot udeleženci, ki so bili samski, kar bi lahko kazalo na to, da so igrivi ljudje dejasnko0 bolj zaželeni kot partnerji. Druga razlaga raziskovalcev je bila, da se igrivost razvije tekom razmerja.
Raziskava je bila objavljena v American Journal of Play.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj