Jasno je, da če ne izpolnjujete osnovnih pogojev, noben CV ne bo dosegel, da boste delo dobili. Ampak ali ni škoda, da pogoje izpolnjujete, pa se v CV-ju ne znate predstaviti kot primeren kandidat?

Na povprečno razpisano delovno mesto podjetje ali agencija običajno dobi 100 prijav, lahko tudi 800. Kako bo kadrovik iz kupa izbral najprimernejše? Vseh ne more povabiti na zaposlitveni intervju. Vseh ne more klicati in jih vprašati po manjkajočih podatkih v prošnji. Vseh ne more niti v celoti prebrati – v njih bo poskušal poiskati le najpomembnejše podatke: ali ima npr. oseba izkušnje z delom terenskega komercialista in izobrazbo vsaj V. stopnje. Olajšajte nam delo, ne pišite spisov, ki jih nekateri celo prodajajo kot 'najboljši CV', pač pa raje napravite razpredelnico.

CV naj …

… ponuja dovolj informacij.
O tem je napisanega že ogromno, a vendar še ne dovolj. Ne pišite premalo z mislijo na to, da boste več povedali že na intervjuju – če ne boste zajeli bistvenega, na intervju ne boste niti vabljeni. Ne pišite preveč, ker se bo tako izgubilo najpomembnejše. Naj kdo drug presodi, koliko napisano zares pove, pokažite pa mu tudi zaposlitveni oglas oz. zahteve. Izkušnje so ponavadi zelo pomembne. Napišite, katere naloge ste opravljali in se pohvalite se s tem, kar ste na delovnem mestu dosegli. V CV-ju skromnost ni vrlina – prav tako pa seveda ne prevelika bahavost.

… bo v skladu z vami in delom.
Če ste skromna in tiha oseba, bo pretirano bahav CV izpadel smešno, ko vas bo kadrovik spoznal osebno. Tudi ne pišite nečesa le zato, ker se vam zdi, da je to zaželeno. Vsi pač nismo komunikativni, prav tako vsi ne ljubimo timskega dela. Kaj naj si misli kadrovik o vaši komunikativnosti, če je treba na intervjuju vsak odgovor izvleči iz vas? Velikokrat kandidati uporabljajo tudi fraze: "Vedno sem si želela delati v uspešnem podjetju, ki ceni svoje zaposlene in kjer delajo pošteni ljudje." Predvsem jih ne poznam veliko, ki bi to »kupili«, če pa se komu zdi, da to deluje, preverite vsaj, ali ni naslovnik kakšna kadrovska agencija, kjer je taka fraza povsem zgrešena.

… bo primernega videza.
Ne pošiljajte zmečkanih, popacanih ali fotokopiranih listov. To priča o vašem odnosu do prejemnika in do dela. Če mislite, da to že vsi vedo, bi bili presenečeni, kaj vse kot prijava priroma h kadroviku.

… brez slovničnih napak.
Te zmotijo – pustite, da vam izdelek pregleda oseba, ki zna postaviti vejice na pravo mesto, ugotoviti, da se ne napiše »iskušnje«, in prepoznati neprimerno tujo besedo.

… bo prilagojen delovnemu mestu, na katerega se prijavljate.
Če razpisano delovno mesto zahteva izkušnje v prodaji, morate te izkušnje opisati, četudi ste jih pridobili z delom preko študentskega servisa. Dotaknite se vsake stvari, ki jo oglas zahteva; razložite, kako izpolnjujete določen pogoj, če pa ga ne, povejte, kaj bi ga mogoče lahko nadomestilo.

… bo realen.
Nikoli ne lažite. Ne pretiravajte z nazivi ali odgovornostmi, ki ste jih imeli. Ne veste, kdo bo bral vaš CV. Večkrat se zgodi, da se taki iskalci izdajo sami – na samem intervjuju ali pa že v pisnih izdelkih.

… vsebuje prave reference.
Če v CV vključite reference, napišite ime, funkcijo in kontaktne podatke osebe.

… vsebuje priloge.
Priložite kopijo spričevala, če želite. Ne pošiljajte pa kupa raznih priznanj in spričeval, ki nimajo neposredne zveze z razpisanim delom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj