Znanstveniki so ugotovili, da kakovosten spanec zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta za kar 42 odstotkov.

Zdrave spalne navade in kakovosten spanec so torej ključni za ohranjanje zdravja srca. Odrasli, ki imajo najboljše spalne navade, torej spijo 7 do 8 ur na dan; nimajo težav z nespečnostjo, smrčanjem in zaspanostjo tekom dneva, imajo kar za 42 odstotke manj nevarnosti za srčni infarkt kot tisti, ki imajo zgoraj naštete težave. Zdrave spalne navade tako zmanjšajo nevarnost za infarkt ne glede na morebitne druge nezdrave navade.

Odpoved srca oz. srčni infarkt je eno najpogostejših obolenj sodobnega sveta in vse kaže, da k temu veliko doprinese slab samec, na kar močno vpliva sodobni način življenja. V raziskavi je sodelovalo kar 408.802 udeležencev, starim med 37 in 73 let v letih med 2006 in 2010. pojav srčnega infarkta so zbirali do 1. aprila 2019 in zabeležili 5.221 infarktov.

Nato so analizirali vzorce spanja in spalne navade kot so trajanje spanja, nespečnost, smrčanje in druge motnje spanca; ali oseba zgodaj vstaja ali je ‘nočni ptič’ in podobno. Preverili so še stanja, kot so diabetes, povišan krvni tlak, uporaba ‘zdravil’ ipd. in ugotovili, da imajo tisti z dobrimi spalnimi navadami in kakovostnim spancem kar za 42 odstotka manj možnosti za infarkt.

Poleg tega so ugotovili, da je nevarnost infarkta povezana tudi s sledečimi dejavniki:

  • 8 % nižja pri tistih, ki zgodaj vstajajo;
  • 12 % nižja pri tistih, ki spijo 7 do 8 ur dnevno;
  • 17 % nižja pri tistih, ki niso imeli težav z nespečnostjo;
  • 34 % nižja pri tistih, ki čez dan niso bili zaspani.

Udeleženci raziskave so sami poročali o svojem spancu, prednost raziskave pa je veliko število sodelujočih.

PREBERITE TUDI: Kako svetloba s televizije vpliva na vaš spanec

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj