… humani papilomavirusi (HPV). Večina ljudi, okuženih s HPV, zaradi virusa ne razvije nobenih simptomov ali zdravstvenih težav, ker se imunski sistem telesa lahko bori proti tej okužbi.

Kljub temu nekateri ljudje razvijejo genitalne bradavice, ki jih povzročajo nekatere vrste HPV, nekatere ženske pa za okužbo zvedo šele po Pap brisu. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, zato je nadvse pomembno, da smo seznanjeni kako zmanjšati tveganje za okužbo in prenos HPV.

1.  Uporaba kondoma

HPV se širi z neposrednim stikom, zato uporabljajte kondom vsakič, ko imate spolni odnos – od začetka do konca. Dosledna uporaba kondomov bo zmanjšala tveganje za prenos HPV, ne bo pa ga popolnoma odpravila. Virus je lahko na predelih kože, ki jih kondom ne pokriva.

2. Redni zdravstveni pregledi

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji narekuje, da bi naj ženske v Sloveniji pregled pri ginekologu opravile vsaka tri leta, vendar bi bilo najbolj idealno, če bi to opravljale kar vsako leto. Vsem znan rek pravi “bolje preventiva, kot kurativa” in čeprav nobena ženska tega pregleda ne mara, bi ga morala opraviti za svoje dobro.

PREBERITE TUDI: Ženske niso za priložnostni seks

3.  Poučite se o HPV simptomih

Če poznate simptome okužb s HPV, lahko redno pregledujete sebe in partnerja. HPV lahko povzroči genitalne bradavice, ki se navadno pojavijo kot majhne izbokline ali skupine izboklin v predelu spolovila. Če se ne zdravijo, lahko genitalne bradavice rastejo. Poseg je hiter in neboleč.

4. Dobra genitalna higiena

Po spolnem odnosu urinirajte, da sperete morebitne mikrobe iz sečnice ter sperite intimne predele z milom in vodo. Tako se boste očistiti bakterij ali virusov, preden vas lahko okužijo.

5. Izogibanje menjavanju spolnih partnerjev

Več kot imamo spolnih parnterjev, bolj smo podvrženi okužbam z raznimi spolno prenosljivimi boleznimi, ne le HPV.

PREBERITE TUDI: Cepivo za HPV zmanjšuje plodnost žensk, je pokazala raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj