… da bi ugajal drugim na ceno lastnega fizičnega, socialnega ali duševnega dobrega počutja. Torej je meja med prijaznostjo in obzirnostjo in ugajanjem ljudem tanka.

Ti starševski nasveti vam bodo pomagali preprečiti, da bi vaši otroci postali ugajalci ljudem.

Bodite zgled

Ne bodite sami tisti, ki ugajate ljudem. Otroci so najboljši posnemovalci in vedno bodo sledili vašemu zgledu. Postavite meje. To bo vašemu otroku pomagalo, da se bo razvil v prijaznega, zdravega človeka, ki pa ne bo razočaran ali depresiven, ker bo želel ugajati ljudem za ceno lastnega dobrega počutja.

Ne vcepljajte jim krivde

Ko svojega otroka učite discipline, mu ne dajajte občutka, kot da je on ali njegove napake vzrok za žalost nekoga. Naj razumejo, da je bilo narobe, kar so storili, vendar jim ne povzročajte občutka krivde zaradi malih napak.

Delajte na samozavesti

Dvigujte njihovo samozavest ob vsaki priložnosti. Hvalite dobre dosežke, vendar ne hvalite pretirano vsakega majhnega dejanja. Nikoli ne prisilite svojih otrok, da se borijo za vašo pozornost ali naj tekmujejo z vašim telefonom za vašo pozornost

Naučite jih, kdaj in kako se opravičiti

Dajte jim možnost, da se opravičijo, ko naredijo napako, vendar jih v to ne silite. Poskrbite, da vedo, da jim je oproščeno, ko se opravičijo.

Naučite jih reči ne

Naučite otroke reči ne. Še posebej starejši otroci morajo vedeti, kakšna je njihova osebna meja, in se naučiti reči ne, ko nekdo poskuša to mejo prestopiti.

Ukrepajte proti ustrahovanju

Soočite se z ustrahovanjem v šoli. Bodisi tako, da pristopite k učitelju ali staršu ali preprosto tako, da svojega otroka prisilite, da se postavi zase. Če je otrok preveč ustrahovan, se lahko kasneje zaradi nizkega samospoštovanja spremeni v ugajalca ljudem.

Postavite realna pričakovanja

Nazadnje in kar zelo je pomembno v današnjem času, uredite njihovo uporabo družbenih medijev in interakcije na njih. Številne platforme so polne slik in video posnetkov lažnih prividov visokih pričakovanj. Nežno jih usmerjajte, kaj je prav in kaj narobe, ter jim zagotovite, da niso vredni le toliko kot njihove šolske ocene.

PREBERITE TUDI: Negativne posledice gledanja pornografije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj