… objavljena v The Journal of Positive Psychology. Dva raziskovalca sta izvedla eksperiment, s katerim sta dokazala, da lahko zelo hitro postanemo srečnejši, če se le tako odločimo. Je torej ‘res vse v glavi’, kot pogosto slišimo?

V prvi raziskavi sta dve skupini udeležencev poslušali ‘veselo’ glasbo. Tisti, ki so se ob tem tudi aktivno trudili, da bi se počutili srečnejši, so po tem poročali o intenzivnejših občutkih pozitivnega razpoloženja. V drugi raziskavi so udeleženci dva tedna poslušali pozitivno glasbo; tisti, ki jim je bilo naročeno, naj se osredotočijo na izboljšanje svojega počutja, so izkusili dejansko večje občutke sreče kot tisti, ki so zgolj poslušali glasbo.

Tisto, kar je v obeh eksperimentih naredilo eno skupino toliko srečnejšo kot drugo, je bil ravno aktivni trud, da bi se počutili srečnejše – seveda ob uporabi drugih metod, kar je bilo v tem primeru poslušanje pozitivne glasbe. Raziskovalci so poudarili, da so te pomembne ugotovitve v nasprotju s podatki iz preteklih raziskav: “Naši rezultati kažejo, da se ljudje brez truda verjetno ne bodo počutili srečnejši. Zato bi morali vsi, ki se zanimajo za to – tako profesionalci kot posamezniki – tudi motivacijsko naravnati svoje možgane, saj je to ključno za izboljšanje počutja.”

Se boste kar lotili? Če je odgovor da, si lahko pomagate s tole pozitivno skladbo!smiley

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj