… ožiga. V našem morju ni meduz, ki bi bile smrtno nevarne, kljub temu pa lahko bližnje srečanje z njo povzroči reakcijo, pri kateri je potreben obisk zdravnika, če reakcije ni, si lahko pomagate sami.

Prva pomoč

Prizadeto mesto  že v vodi dobro sperite, da se znebite morebitnih prisesanih lovk. Obvezno morate to storiti s slano vodo, saj bi stik s sladko vodo povzročil še večje bolečine. Ko se vrnete na kopno, previdno s pinceto (nikar z golimi rokami) odstranite še ostale prisesane lovke in na mesto nanesite pasto, narejeno iz sode bikarbone in vode, jo prekrijte z gazo in pustite delovati 15-20 minut. Mesto ožiga si nato hladite s hladilnimi mazili, ki bodo zmanjšala bolečino, rdečico in oteklino. Lahko si hladite tudi z ledom. Oteklina na mestu ožiga, bi morala splahneti v tednu dni, če se to ne zgodi, preventivno raje obiščite zdravnika.

Miti

Na spletu lahko zasledimo ogromno nepreverjenih mitov o oskrbi ožiga. Nekateri priporočajo, da si na poškodovano mesto posujete sol – tega nikar ne počnite, drugi priporočajo uporabo obkladkov iz kisa, ki pa povzročijo dodatno bolečino.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj