Tako kot UV filtre, so nam tudi sončna očala predstavili kot nekaj izjemnega, kar bo zaščitilo naše oči pred poškodbami UV sevanja in škodljivo izpostavljenostjo soncu. Toda ali ste vedeli, da lahko nošenje sončnih očal tudi zmoti vaše hormone ter povzroči nespečnost in celo depresijo?

Sončna očala danes med mladimi veljajo za enega najbolj modnih dodatkov, zato jih mnogi nosijo tudi takrat, ko to ni potrebno. A stalno nošenje sončnih očal lahko zmoti naravno telesno uro in povzroči več zdravstvenih težav.

Tim Gray, biohacker, strokovnjak za optimizacijo zdravja, psiholog, podjetnik in svetovni govorec, pravi, da lahko nošenje sončnih očal povzroči stradanje epifize in prevara možgane, da mislijo, da je oblačno, koži pa prepreči, da bi se pripravila na izpostavljenost soncu.

“Na sončen dan se v oči filtrirajo določene valovne dolžine sončne svetlobe. To nahrani hipofizo in epifizo ter možganom sporoča, da je sončno. Koža se nato pripravi na neposredno izpostavljenost sončni svetlobi in se pripravi na tvorbo vitamina D,” je Tim Gray nedavno zapisal na Instagramu.

Strokovnjak za zdravje pravi, da lahko sončna očala zmotijo cirkadijski ritem, kar povzroči utrujenost, nespečnost in celo depresijo.

Sončna svetloba – pomembno je, da smo ji izpostavljeni kar se da zgodaj zjutraj in neposredno – pomaga uravnavati naše hormone s spodbujanjem hipotalamusa v možganih, ki je povezan z epifizo. A če naše oči ne absorbirajo naravne sončne svetlobe, se lahko hormonski cikli močno spremenijo, kar vpliva na številne telesne sisteme in s tem naše razpoloženje in zdravje.

“Zaradi sončnih očal so lahko naše oči veliko bolj utrujene, saj se morajo bolj potruditi, da dobijo naravno svetlobo. To lahko sčasoma povzroči slabši vid,” dodaja Gray.

Strokovnjak za zdravje meni, da so sončna očala brez dvoma koristna pri zaščiti oči med smučanjem, na vodi ali med vožnjo, ko je sončna svetloba močna, niso pa priporočljiva za nošenje ves dan in vsak dan.

V zvezi s sončnimi očali pa je zaslediti pa je tudi naslednji zapis: Sončna očala pomenijo celični samomor. Na sončne dni v oči prodrejo določene valovne dolžine sončne svetlobe, kar nahrani epifizo in hipofizo ter možganom sporoči, da je zunaj sončno. Koža se nato pripravi na UV sevanje sonca in ko nanjo posijejo sončni žarki, začne proizvajati vitamin D. Nošenje sončnih očal povzroči, da epifiza izgubi svoje delovanje, možgani pa mislijo, da je zunaj oblačno, kar prepreči, da bi se koža pripravila na izpostavljanje soncu. To je eden od glavnih razlogov za nastanek kožnega raka – torej ne sonce, temveč sončnih očal.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj