Vonjave so ene najpomembnejših stvari na svetu, saj vplivajo na naše počutje. Vonj po cvetlicah spomladi; vonj prihajajočega snega; vonj sveže pokošene trave; vonj najslajšega babičinega jabolčnega zavitka ali tetinega golaža – vse to so izkušnje, ki delajo življenje prijetnejše.

Po drugi strani nam voh pomaga tudi preživeti, saj z njegovo pomočjo zavohamo, če se nekje nekaj žge; uhaja plin; če se je hrana pokvarila ipd.

Voh je sicer tesno povezan s spominom, sploh s prijetnimi spomini, zato nam ga prijetni vonji pomagajo obuditi. Strokovnjaki sicer ob daljši, torej več tednov trajajoči izgubi voha priporočajo, da je največ možnosti za povrnitev v prvih 6 tednih po izgubi.

Pri covidu lahko pride do izgube voha celo brez katerihkoli drugih simptomov. Večini se voh povrne v nekaj tednih in sicer so raziskave pokazale, da se 72 odstotkom povrne po enem mesecu; enako 84 odstotkom ljudi, ki so izgubili okus. Le redkim se po enem letu voh in/ali okus še vedno nista povsem povrnila.

Ko tako ob prehladu ali gripi torej izgubimo vonj, je to vse prej kot prijetno, saj močno vpliva na kakovost življenja. Pojav se imenuje anosmia. Anosmia pomeni popolno ali delno izgubo voha in je pri covidu pogosto še dolgotrajnejša kot pri dosedanjih gripah in prehladih. Nekaterim se voh ni povrnil še tedne ali celo mesece po preboletju, zato si je dobro pomagati, da se nam voh čim prej vrne.

Med drugim tudi zato, ker so nekatere raziskave pokazale, da je trajnejša izguba voha povezana  povečano nevarnostjo za nastanek alzheimerjeve bolezni.

Kako si lahko pomagate?

Trening voha

Dobro je, da voh trenirate. Kaj to pomeni? To pomeni, da ovohavate stvari, za katere veste, da imajo močan vonj, npr. eterična olja (poprova meta, ingver, citrusi, vanilija, klinčki, evkaliptus, vrtnica …) pa tudi hrane z močnim vonjem kot so česen, klinčki, cimet, kava, arašidovo maslo.

Vsakega od teh vonjev vohajte kakih 20 sekund, 3-krat na dan vsaj 6 tednov oz. dokler se vam vo ne povrne. Vsak dan vohajte iste vonje. Tekom tega ‘treninga’ boste morda zaznavali kake čudne arome, ki še en ustrezajo dejanskemu vonj, a nič zato – pomembno je, da se vam voh počasi vrača.

Ricinusovo olje

Naturopatski zdravniki za izgubo voha priporočajo tudi ricinusovo olje. Že v zgodovini so ga uporabljali za povrnitev voha, saj vsebuje ricinolno kislino, ki deluje proti infekcijam, pomaga pa tudi zatekanje nosnih poti in vnetne procese, ki jih povzročajo prehladi in alergije. V ajurvedi ga uporabljajo kot nasyo oz. tretma za povrnitev voha.

Kako uporabiti ricinusovo olje?
Olje segrejte, da bo toplo, ne vroče. V vsako osnico nanesite kapljico olja in sicer dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

Ingver

Ingver ima poseben, specifičen vonj, ki je idealen z trening voha. Uporabite lahko svežega, zmletega ali eterično olje; zelo priporočljiv pa je tudi ingverjev čaj. Ta ima namreč izredno močno protivnetno delovanje in, zmanjšuje količino sluzi ki zamaši nos in dodatno vpliva na izgubo voha.

Kako pripraviti ingverjev čaj, si preberite tukaj, lahko pa večkrat na dan žvečite tudi svež ingver.

PREBERITE TUDI: Korona virus: ta običajni simptom je morda znak, da ste okuženi

Izpiranje s slano vodo

Če ste voh izgubili zaradi alergije ali zamašenih sinusov, vam lahko pomaga izpiranje s slano vodo. Ta odplakne sluz in alergene in očisti dihalne poti. Uporabite lahko kupljeno fiziološko raztopino ali naredite svojo (zmešate 2 dl tople vode, pol žličke soli in pol žlike sode bikarbone; ko se malo ohladi, izpirate nos).

Kuhan česen

Dva ali tri stroke nasekljanega česna zavrite in ko se ohladi, popijte. Močno protivnetno delovanje bo pomagalo pri zamašenem nosu in vračanju voha.

Cink

Raziskave so pokazale, da visoke količine cinka omagajo pri vračanju voha. Dandanes namreč zaradi opustošene hrane zaradi sodobnega načina pridelave in opustošene zemlje večini ljudi primanjkuje večina vitaminov in mineralov, če jih ne dodajajo s prehranskimi dopolnili.

Pomanjkanje cinka je precej pogosto in lahko vpliva na potek koronavirusnih obolenj, ki so zato lahko daljša in težja, vpliva pa tudi na izgubo voha. Zato si lahko pomagate povrniti voh tudi tako, da dodate prehransko dopolnilo cink.

Gibanje

Eden od načinov za izboljšanje voha je tudi telovadba. Raziskave kažejo, da telesna vadba preprečuje nadaljnje pešanje voha in hkrati čisti nosnice in sinuse.

PREBERITE TUDI: Kako hitro pozdraviti prehlad v enem dnevu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj