Se vam je že zgodilo, da ste na začetku sezone prijeli najljubši plašč in z grozo v njem zagledali luknje? Ali pa ste imeli srečo in zagledali molje še preden so vam naredili nepopravljivo škodo.

Foto: pestworks.com.au

Gre za oblačilne molje, ki gredo najraje na volno, kašmir in svilo, a če jih ni na voljo, so zadovoljni tudi z bombažem, perjem in puhom in celo mešanicami. Za razliko od kuhinjskih, ki jih uspešno odstranijo nalepke, na katere se nalepijo, pa se je oblačilnih moljev precej težje znebiti – sploh zaradi ličink.

Za razliko od splošnega prepričanja, jih ne privlači svetloba, temveč temna, mirna mesta, kakršne so ravno omare. Tako v miru znesejo jajčeca v zadnjem kotu omar ali predalov, ki jih redkeje odpirate. Molji so svetleče bež barve, dolgi nekje 6 do 7 mm, ličinke pa kremno-bele z rjavo glavo. Težko jih boste zgrešili, saj ženski molj lahko izvali od 50 pa do celo 1000 jajčec naenkrat.

Foto: Wikipedia

Oblačilni molji vam lahko naredijo izjemno veliko škodo, zato ukrepajte takoj, ko jih opazite. A kako se jih znebiti? Obstaja več načinov.

Eterična olja

Oblačilni molji niso ljubitelji naslednjih eteričnih olj:

Cedra: najbolj sovražijo cedro, zato jih boste uspešno pregnali, če boste uporabljali eterično olje cedre v izparilniku ali ga uporabili v omarah. Uporabite pa ga lahko tudi tako, da naredite pršilo: v malce destilirane vode kanite nekaj kapljic eteričnega olja cedre in z njim pošrpicajte oblačila. Tudi ostali insekti bodo pobegnili.

Sivka: ena najbolj poznanih rastlin za dogajanje mrčesa, sploh moljev. Uporabite jo lahko na enak način kot eterično olje cedre, dodatni plus pa je, da deluje pomirjajoče in proti stresu, zato je nadvse primerna tudi za v spalnico, kjer imajo mnogi tudi garderobne omare.

Klinčki: še en naraven način, kako se znebiti moljev, so klinčki oz. eterično olje klinčkov. Na srečo je tudi vonj izjemno prijeten in tako boste hkrati odganjali molje in odišavili prostor. Uporabite lahko na enak način kot ostala eterična olja.

Kako se znebiti jajčec in ličink?

Če ste v stanovanju našli molje, je zelo verjetno, da gre za ženske, ki so že izvalile tudi jajčeca. Jajčeca in morebitne ličinke pa je malce težje odstraniti – ne pa nemogoče. Uničite jih lahko na tri načine.

1. Pranje na čim višji temperaturi

Prvi način, kako uničiti jajčeca in ličinke, je ta, da oblačila operete v pralnem stroju na najvišji dovoljeni temperaturi.

2. Zamrznite oblačila

Volnena oblačila, ki jih ne smete prati – npr. plašče – pa dobro zavijete v plastične vrečke in jih zamrznete za vsaj 24 do 48 ur.

3. Uporabite kis

Poleg zgoraj naštetih eteričnih olj omare in predale dobro očistite s toplo vodo, v katero ste dodali kis. Idealno je, da dodate tudi našteta eterična olja.

(Naj)boljša je preventiva

Seveda pa je boljša preventiva, da molji sploh ne pridejo do vas. To lahko dosežete na spodnjih 5 načinov.

  1. Preden za pol leta shranite sezonska oblačila, jih operite v pralnem stroju – molje namreč privlači vonj po znoju in ostanki hrane na oblačilih.
  2. Imejte garderobo in omare dobro prezračene: to pomeni, da jih redno zračite, ko kam greste za več dni, pa je idealno, da pustite omare in predale odprte, da so zračni in svetli. Na sploh preprečite, da bi bile omare in predali vlažni in zatohli, saj molji to naravnost obožujejo.
  3. Pazljivo shranjujte oblačila: vse, kar ni več čisto in sveže (znoj, madeži hrane) redno perite; predvsem pozimi shranite, za vsak slučaj zamrznite in nato shranite v vakuumske neprodušne vreče skupaj z eteričnimi olji, ki bi odganjali morebitne nepridiprave.
  4. Uporabljajte eterična olja za odišavljanje stanovanja, sploh kjer shranjujete oblačila. Tako je precej manj možnosti, da se vam sploh naselijo v stanovanje in omare.
  5. Molje lahko odganjate tudi s pomočjo mešanice svežih zelišč: in sicer ne marajo sivke, klinčkov, cedre, rožmarina, lovorja in timijana. Vsa ta zelišča dajte v vrečice iz blaga, jih premečkajte in nastavite po omarah (lahko pa enako naredite z eteričnimi olji teh zelišč – samostojno ali naredite poljubne mešanice).

PREBERITE TUDI: Kašmir vs. volna: v čem je razlika?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj