… bolj smo nagnjeni k temu, da bomo izbrali tvegano odločitev – navaja nedavna študija, objavljena v reviji Psychonomic Bulletin and Review.

Raziskovalci so v igro na srečo vključili 64 ljudi. Udeleženci so morali na zaslonu med nanizanimi možnimi škatlami s številkami od 2 do 32, izbrati eno škatlo, na vsaki izmed njih pa je bil napisan drugačen znesek (od 1 do 7.56 ameriških dolarjev). Vsako polje je imelo tudi verjetnost določenega izplačila. Po svobodnem pregledu možnih izplačil so se morali nato udeleženi odločiti le za eno škatlo.


Foto: relevantmagazine.com

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli ljudje težje odločanje, če je bilo na zaslonu več škatel. To, da je bilo na voljo več škatel, pa jim je ponudilo tudi več možnosti, da so izbrali tiste z večjim zneskom – ne glede na izplačilo kvote.
"Ljudje sprejemamo odločitve na podlagi informacij, ki jih zberemo," pravi Thomas Hills, PhD, izredni profesor psihologije na Univerzi Warwick in glavni avtor študije. "Kadar poskušajo ljudje izvesti odločitve brez poznavanja in znanja, temelji njihova izbira na občutkih. Če imamo na razpolago preveč možnosti, to omeji našo sposobnost analize posamezne izbire in tako onemogoča najbolj racionalno odločitev," pravi Iyengar Sheena, PhD, avtorica knjige Umetnost izbire.

Kateri je eden izmed najlažjih načinov za obvladovanje neodločnosti? "Vaše možnosti izbire ločite v nekaj manjših, bolj obvladljivih skupin. Nato pa v vsaki skupini obdržite le eno možno izbiro, ostalih pa se znebite," predlaga Iyengar.

Vir naslovne fotografije: 2.bp.blogspot.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj