Dokler ne spijete prve kave (ali druge in tretje) ste nevarni za okolico, zares pa se zbudite šele čez nekaj ur, ko vaša energija in produktivnost končno narasteta. Če se najdete v teh vrsticah, potem za vas zagotovo drži rek, da niste ravno jutranji človek.

PREBERITE TUDI: Spanje para boljše, če je ženska zadovoljna z zvezo, odnosom

Ampak dobra novica je ta, da so raziskave pokazale, da vam je ta lastnost zapisana v genih. Skupina genetikov Univerze Leicester je namreč izvedla raziskavo, v kateri so primerjali DNK med ljudmi, ki so zjutraj povsem prisebni in tistimi, ki težje pridejo k sebi. Torej med jutranjimi ljudmi in nočnimi sovami. Raziskavo so sprva delali na muhah, ker imajo določene podobne genetske lastnosti in cirkadialni ritem, ki jim določa aktivnost. Večina živih bitij, vključno z ljudmi, živi z naravnimi 24-urnimi cikli, ki se imenujejo cirkadijski ritmi. Ta notranja “ura” določa, ali se boste lažje zbudili zjutraj ali pa boste lažje dlje budni zvečer.

Rezultati so pokazali, da se tudi muhe delije na tiste, ki so bolj aktivne podnevi in tiste, ki se bolje znajdejo ponoči, in ugotovili, da razlog tiči v genetskem kodeksu in rezultati raziskav so pokazali, da je enako pri ljudeh. Neka druga raziskava je zajela kar 90.000 ljudi, rezultati pa so bili enaki. Raziskave so tudi pokazale, da imajo ljudje, starejši od 60 let, radi jutra, saj jih lažje prenašajo, medtem ko jutra najtežje prenašajo tisti do 30 let.

PREBERITE TUDI: Spanje in počitek – osnova učinkovitega delovanja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj