Šef vam je predstavil vaše delovne obveznosti v sklopu novega dela in verjetno tudi ljudi, s katerimi boste delali. Kakšen občutek ste dobili, ko ste jih prvič zagledali? Ste se počutili dobrodošli?

V človeški naravi je, da se upiramo spremembam in novostim, zato si ne jemljite preveč k srcu, če se vam je zdelo, da niste bili sprejeti s prevelikim navdušenjem. V roku nekaj tednov se vas bodo navadili, seveda pa boste morali nekaj tudi sami narediti za to, da boste bolj priljubljeni. Ponujamo vam nekaj nasvetov za razvijanje nekaterih “mehkih veščin”, ki vam bodo lahko pripomogle, da boste boljše spoznatl vaše nove sodelavce in lažje obdržali delo.

Kako se ujeti z vašimi novimi sodelavci, če ste ravnokar dobili zaposlitev

Delajte! Delajte! In še enkrat delajte!

Ta nasvet ne potrebuje veliko komentarjev. Zasebno življenje si organizirajte tako, da boste hodili v službo spočiti in zbrani.Bodite prijazni!


Zagotovo ste slišali za rek “Ne delaj drugim tistega, česar si tudi sami ne bi želeli, da bi drugi delali vam.” Verjetno se z njim strinjate. Vsekakor vam ne bi bilo prijetno, če bi drugi grobo ravnali z vami, zato bodite pri teh stvareh zgled za ostale. “Lepa beseda lepo mesto najde,” pravijo in ker ste oseba, ki je v podjetje prišla kot zadnja, morate spoštovati druge, ki so tu že več let. Ko ljudi še ne poznate dobro, je bolje, da ste prej preveč kot pa premalo vljudni.

Opazujte!

Opazujte obnašanje sodelavcev. Kakšen stil komuniciranja uporabljajo med seboj? Kako komunicirajo z nadrejenimi, kako s podrejenimi? Opazujte njihov način dela, kako intenzivno opravljajo svoje delovne naloge in kdaj si jemljejo odmore med delom. O čem se pogovarjajo, kadar ne govorijo o delu? So to teme, ki zanimajo tudi vas? Skušajte nekatere njihove navade posnemati in se držite železnih pravil v podjetju.

Takojšne komuniciranje

Če boste zgolj opravljali svoje delo tiho v svojem kotu, boste težko spoznali ljudi. Če boste tako ravnali več časa, vas bodo sodelavci smatrali za čudaka. Zato izkoristite vsako priložnost za komuniciranje, sploh na začetku vaše delovne poti v podjetju. Izkoristite odmore! Ob kavi ali vroči žemljici jim povejte kaj zanimivega o sebi, načenjajte nove teme, ob tem pa prisluhnite njihovim zgodbam. Vendar  pozor! Bodite politično nevtralni, vsaj dokler ne poznate različnih stališč vaših sodelavcev, da jih ne boste nehote užalili.

Dokažite svoje sposobnosti

Ena od nalog vaših sodelavcev bo, da opazujejo vaš delovni učinek. Zato se potrudite, bodite angažirani, dokažite, da ste vašemu šefu in vašim sodelavcem v pomoč. Osredotočite se na svoje delovne obveznosti in požrtvovalno sledite zastavljenim delovnim ciljem. Če boste blesteli, bodo ostali to opazili. Dobri delavci si želijo primerljivo dobre sodelavce in če jim boste to dokazali, vas bodo lažje sprejeli za enega izmed njih.

Delajte jim usluge in bodite prijateljski

Delavci, ki si medsebojno izmenjujejo usluge, so bolj produktivni in bolj zadovoljni kot tisti, ki si med sabo ne pomagajo in skrbijo le za svoje delo. Če boste priskočili sodelavcu na pomoč ravno v trenutku, ko bo to najbolj potreboval, bo to še kako cenil. Če mu boste dokazali, da se lahko na vas zanaša in vam zaupa, je to velik korak naprej za vas. Že majhna pozornost (npr. da mu/ji prinesete kavo, darilca ob posebnih dnevih, da ji/mu prinesete malico) lahko ostane večno zapisana v srcih.

Kaj vse lahko moti vaše sodelavce­

 • Preveč glasno govorite po telefonu.
 • Ne pospravite stvari za sabo v skupnem kuhinjskem prostoru.
 • Jemljete stvari s sodelavčeve pisalne mize, ne da bi za to dobili dovoljenje.
 • Pretiravate z uporabo parfuma ali kolonjske vode.
 • Glasno žvečite žvečilni gumi.
 • Ne zamenjate kartuše, ki se je izpraznila med vašim printanjem, porabite vse liste v tiskalniku in jih ne nadomestite z novimi.
 • Opravljate sodelavce za njihovim hrbtom.
 • Sodelavca prosite, da laže za vas.
 • Svojo krivdo prevalite na sodelavce.
 • Pripisujete si usluge za delo drugih.
 • Norčujete se iz podrejenih.
 • Poskušate spremeniti in vplivati na politična in verska prepričanja drugih.
 • Odpirate pisma, naslovljena na sodelavce.
 • Pripovedujete umazane šale.
 • Kadite v prostorih, kjer je kajenje prepovedano.
 • Neprestano se pritožujete nad podjetjem, sodelavci ali nadrejenim.


Žal ni nobenega zagotovila, da bi se lahko avtomatično ujeli z vašimi novimi sodelavci. Če ste sprejeli delo, ki vas veseli, bo navezovanje stikov z vašimi novimi sodelavci po vsej verjetnosti lažje. Bolj ko imate podobne interese z njimi in bolj kot ste jim podobni, lažje bo za vas.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj