V romantičnih odnosih je to običajen pojav, ki ga je treba obravnavati, med prijatelji pa je to stvar, ki ostane nerešena. Preden napadete in poškodujete sebe in svojega prijatelja, morate narediti teh 5 stvari.

Sprejemanje

Prvi korak, da premagate občutek ljubosumja, ni nič drugega kot sprejemanje. Ni sramu ali krivde in vanj ne mešajte jeze. Po mnenju več raziskovalcev, če ste pripravljeni sprejeti vsa čustva in se soočiti z njimi, priznati negativna čustva, boste lahko hitreje delali na njih.

Ne hranite ga

Namesto da bi na ogenj dodajali več olja, si oglejte načine, kako ga pogasiti. Ne opravičujte svojih negativnih čustev. Ne delajte primerjav, nehajte gledati na pomanjkljivosti svojega prijatelja. Ne domnevajte, da mu/ji je všeč druga oseba namesto vas. Morda imate samo drugo mesto v njihovem srcu, ki ni niti blizu nobene primerjave. 

Kakšne so te negotovosti?

Skuhajte si zeleni čaj, sedite in si zapišite, kaj vse vas tako zelo moti. Se bojite biti zapuščeni, zamenjani, nevredni? Lahko je tudi občutek, da vas prijatelj ne ceni ali da vam on ali ona daje prednost. Možno je, da ti občutki izvirajo iz povsem drugega vprašanja.

Umirite svoja čustva

Ne ravnajte po svojih občutkih in izbruhnite v napačnem trenutku. Nadzirajte svoja čustva, razmišljajte racionalno. Delovanje po naglici je zadnja stvar, ki bi jo morali narediti. Lahko govorite boleče stvari, kar bi lahko še dodatno poškodovalo vaš odnos.

Pogovorite se s svojim prijateljem

Najboljša rešitev bi bila, da se o težavah, s katerimi se soočate, pogovorite s prijateljem. Namesto da bi o takšni zadevi premišljevali in izgubljali spanec, o tem razpravljajte neposredno. Vaš prijatelj bo cenil dejstvo, da ga/jo dovolj cenite, da se želite znebiti kakršnega koli nesporazuma med vama! Toda ko govorite, ne govorite le svojih besed in obtožb, bodite tudi dober poslušalec! Nikoli ne veste, kaj je drugi dejansko mislil v kateri koli situaciji! 

PREBERITE TUDI: Kako omiliti pretirano ljubosumje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj