Kljub senzacionalističnim naslovom kot so ”Poročite se in zredite se!” ali “Samski boste umrli mladi!” je težko natanko definirati, ali je boljše biti samski ali v zvezi. Resnica je verjetno nekje vmes oz. odvisno je od posameznega odnosa – razlika je namreč, če smo v srečnem, izpolnjujočem odnosu ali pa odnosu, kjer se ne čutimo sprejete, spoštovane in slišane.

Kot je povedala raziskovalka dr. Bella DePaulo z univerze California Santa Barbara in avtorica knjige ‘Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After’, je vsak odnos drugačen; in vsak človek se lahko odloči in izboljša svoje zdravje in počutje.

Spodaj pa so naštete najpogostejše posledice samskosti (ki niso zgolj negativne).

1. Manj verjetno je, da se boste zredili

Raziskava, ki je bila leta 2013 objavljena v Health Psychology, je pokazala, da se srečno poročeni pari pogosteje zredijo roku 4 let. Brez pritiska, kako pritegniti novega partnerja, se sprostijo in zanemarijo svoj videz.

Nedavna avstralska študija, objavljena v publikaciji Body Image, je pokazala, da so se ženske, ki so pred poroko shujšale, da bi bile lepe neveste, po poroki še bolj zredile. Tudi poročeni moški so pogosteje debeli ali celo zelo debeli v primerjavi z njihovimi samskimi kolegi, kolegi v razmerjih in zaročenimi, je pokazala študija iz leta 2014.

2. Bolj verjetno je, da boste redno telovadili

“Večina samskih žensk in moških skrbi za svoje zdravje, dobro počutje in podobo,” je povedala DePaulo. “Redno telovadijo, se zdravo prehranjujejo in na sploh živijo bolj zdravo.” Raziskava iz leta 2004, opravljena na univerzi Maryland, je pokazala, da neporočeni telovadijo več kot poročeni – tudi več kot poročeni brez otrok.

Britanska raziskava, opravljena leta 2011, je te podate potrdila: 76 % poročenih moških in 63 % poročenih žensk se ni gibalo niti minimalno priporočenih 150 minut na teden. Med samskimi je bila ta številka 33 %.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

3. Verjetno imate več tesnejših prijateljev

Raziskava z univerze Massachusetts iz leta 2006 je pokazala, da samski bolje ohranjajo prijateljske vezi s prijatelji, sosedi in ožjo in širšo družino kot poročeni. Druge raziskave so pokazale, da samski opravljajo več prostovoljnega dela in so bolj povezani z brati in sestrami in imajo na sploh mrežo ljudi, ki jim veliko pomenijo.

4. Manj se stresirajo glede obveznosti in financ

Eden izmed stereotipov, ki velja za samske osebe je, da so konstantno obremenjeni s tem, da bi našli partnerja. A to nikakor ni res – je pa mnogo področij, ki so samskim precej manj stresna kot tistim poparčkanim. Po podatkih raziskave iz leta 2005, opravljeni na univerzi Michigan, imajo manj gospodinjskih opravil kot tisti v zvezah.

Tudi kar se tiče financ so manj zaskrbljeni: v raziskavi, opravljeni leta 2014, so anketirali 2000 odraslih v zvezah in vsak tretji je priznal ‘finančno nezvestobo’ ali laganje partnerju glede denarja. Poročeni in v zvezah so bili tudi pogosteje zadolženi ali zakreditirani.

5. So pogosto stigmatizirani (a na srečo čedalje manj)

Na samske se pogosto gleda kot na osamljene in nesrečne, kar ima slab vpliv na njihovo zdravje. A na srečo se to spreminja, ker je že toliko samskih: menda naj bi jih bilo celo že več kot polovica, število samskih pa iz leta v leto narašča. Zato bo težko obdržati stereotipe o samskih, saj jih je preprosto že preveč in večina je zdrava, srečna in uživa v samskem življenju – večina je celo srečnejša kot njihovi poparčkani kolegi.

DePaulo samskim svetuje, naj v polnosti živijo in uživajo samsko življenje in naj se ne obremenjujejo z zlobnimi jeziki, četudi tisti v odnosih vztrajajo, da to ni zdravo oz. je manj zdravo, kot če si v odnosu. Kot kaže, je samskost precej dober način ohranjanja zdravja.

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je toliko privlačnih in pametnih žensk samskih

6. Operacije so bolj nevarne

Ne glede na boljše zdravstveno stanje pa so samski precej bolj ogroženi, ko je treba pod nož. Študija iz leta 2012, opravljena na univerzi Emory, je pokazala, da samski trikrat pogosteje umrejo 3 mesece po operaciji srca in za 71 % več verjetnosti, da umrejo v roku 5 let kot poročeni. Poročeni imajo bolj optimističen pogled na okrevanje; ko gredo na samo operacijo in tudi redkeje kadijo kot samski, kar so vse pomembni faktorji za zdravje in da preživimo.

A tudi ti podatki niso povsem zanesljivi, pravi DePaulo. Izpostavila je raziskavo iz leta 2011, v kateri so ugotovili, da so bili veterani, ki niso bili nikoli poročeni, bolj odporni in so hitreje okrevali po poškodbah in boleznih kot poročeni ali ločeni.

7. Vaše srce je malce bolj ogroženo

Samski odrasli imajo za 5 % več možnosti, da zbolijo za boleznimi srca kot poročeni, kažejo podatki raziskave iz leta 2014, v kateri so preverili več kot 3,5 milijona odraslih. Prav tako so bili bolj ogroženi ločeni in ovdoveli. “Niso vsi odnosi enaki, a menimo, da je visoko število udeleženih v raziskavi upoštevalo tudi posebej dobre in slabe odnose,” so zapisali avtorji študije.

A druga študija je spet pokazala, da partnerstvo morda le ni toliko boljše za vaše srce: leta 2006 so na univerzi Texas preverili več kot 9000 ljudi in niso opazili bistvenih razlik glede pojavnostjo kardiovaskularnih bolezni med poročenimi in samskimi.

PREBERITE TUDI: Ostanite samski, dokler …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj