IT strokovnjakov na trgu dela primanjkuje. Temu primerno je iskanje zaposlitve na tem področju lažje – če imate seveda ustrezna znanja. Kar 51 % IT kadrov je zadnjo zaposlitev dobilo brez aktivnega iskanja – zaposlovalec jih je sam poklical ali so jih priporočili znanci. Kljub dokaj ugodnemu okolju za iskanje dela pa boste morali za željeno zaposlitev med drugim pripraviti tudi soliden življenjepis.

it_zivljenjepis

Razdelite vaš življenjepis na pet sklopov vsebin.

1. Močna naslovnica

Naredite močan uvod! Povzemite vaše najpomembnejše sposobnosti in izkušnje, ki ustrezajo želenemu delovnemu mestu npr. koliko let se ukvarjate že s tem področjem in kakšne dokazljive uspehe ste dosegli (»imam več kot 5 let izkušenj z analiziranjem, oblikovanjem in programiranjem«, »strokovnjak sem na področju programiranja v jeziku C «, ipd.)). Naštejete vaše najboljše osrednje značilnosti (»dobro delujem v timih, sem samostojen, natančen, zelo dobro organiziran, komunikativen in osebno urejen«). Povejte samo nekaj dejstev, ki vas bodo izpostavile v najboljši luči.

2. Tehnične veščine

Kadrovik mora v prvi vrsti najti kandidate s pomembnimi tehnološkimi izkušnjami, tako da naj ta osrednja točka izpostavi vaše izkušnje s tehnologijami, ki so naštete v opisu zahtev delovnega mesta.

Ocenite globino vaših izkušenj na teh področjih!
Vsekakor je atraktivno, da naštejete poznavanje čim več tehnologij – to je lahko za vas prednost. Vendar pa je pomembneje, da dobro obvladate predvsem tiste, ki jih podjetje uporablja. Kadroviki pogosto izpustijo kandidate, ki imajo le površinsko znanje programov, proizvodov in sistemov, ki jih uporablja podjetje. Znanja starejših tehnologij omenjajte le, če ga podjetje zahteva v razpisnih pogojih.

3. Delovne izkušnje in dosežki

Naštejte podjetja, v katerih ste delali, koliko časa, naziv vaših delovnih mest, glavne delovne naloge, ki ste jih opravljali, ter s katerimi tehnologijami ste najpogosteje delali. Nato kvantificirajte vaše izkušnje – izpostavite širino izkušenj z naštevanjem vaših najpomembnejših tehnoloških projektov, ki ste jih izpeljali.

Ocenite njihovo uspešnost ter korist za podjetje (npr. »po uspešno opravljenem projektu so se zaradi prihranka časa in povečanja produktivnosti prihodki podjetja povečali za več kot 20%«).

Kako vaše veščine podjetju koristijo?
Veščine so LASTNOSTI. Kako pa te veščine koristijo podjetjem (finančno, povečujejo produktivnost, učinkovitost, prihranijo čas, omogočajo izvedbo projekta v roku itd.) so KORISTI. Poskušajte v svojem življenjepisu izpostaviti koristi, ki so jih zaradi vaših veščin in znanj imeli vaši dosedanji zaposlovalci.

4. Certifikati in jeziki

Delo IT profesionalcev zahteva veliko izobraževanja, saj pridobljeno znanje z IT področja dokaj hitro zastara. Večino izobraževanj IT- jevci opravijo prek ‘tutorialov’ zato je znanje tujih jezikov npr. angleščine nuja.

Podjetja cenijo IT- jevce z opravljenimi certikati. Če sta za delovno mesto v ožjem izboru kandidat z in kandidat brez certifikata za določeno znanje, ki ga podjetje potrebuje, bo certificirani kandidat imel prednost.

Kako vaše veščine podjetju koristijo?
Poudarite vsa svoja certificirana znanja. V IT svetu certifikat pove več o kandidatu, kot lahko kadrovik izve iz življenjepisa ali prvega intervjuja.

5. Osebnostne lastnosti

82 kadrovikov smo povprašali, kaj jih najbolj moti pri IT kadrih. Večino (39%) moti hitro menjavanje zaposlitve IT kadrov, moti jih tudi to, da je z IT – jevci težko komunicirati in da so preveč tehnično usmerjeni. Če za vas to ne drži, to povejte v svojem življenjepisu ali spremnem pismu. Poudarite, da ste lojalen sodelavec, da radi komunicirate s sodelavci ali da vas poleg tehničnih stvari zanimajo tudi drugi elementi poslovanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj