… se ne moremo izogniti temu, da se dnevi krajšajo. Krajši in temnejši dnevi nas lahko spravijo v slabo voljo. Narava se umirja, listje odpada, hitreje je tema, poletne aktivnosti so se končale in manj smo zunaj. Te dni si moramo zato popestriti sami. Ne padimo v jesensko depresijo, temveč se pripravimo za čudovite dni, ki prihajajo.

PREBERITE TUDI: Takole lahko to jesen poskrbite za svoj imunski sistem

Aktivnosti načrtujte prej v dnevu

Verjetno ste bili prej vajeni, da ste takoj po službi opravili popoldanske opravke in obveznosti, da ste bili potem v miru lahko doma oz. uživali v prostem času: se lotili svojih hobijev ali športnih aktivnosti. Predvsem poleti ste športne aktivnosti verjetno opravljali zvečer, ko se je temperatura ohladila in je bilo lažje dihati. Ker je dan krajši, pa vam v jesenskem in zimskem času po opravkih ostane le malo ali skoraj nič dnevne svetlobe, zato poskusite svoj urnik spremeniti: da ujamete dnevno svetlobo, se ven v naravo ali na popoldanski tek odpravite takoj po službi, če je le to mogoče in si opravke in obveznosti umestite v pozno popoldanski urnik, ko je že tema. Izkoristite sončne dni, kot le lahko, bodite čimveč zunaj in kakšen opravek prestavite tudi na oblačne in deževne dni, tako bo izkoristek sonca največji. Če imate izmenski delovnik in imate možnost uživati v dopoldanskem soncu, potem to storite. Izkoristite vsako minuto na soncu, če le lahko.

Najdite ravnovesje

V življenju je potrebno najti ravnovesje. Da boste čimlažje preživeli temnejše dni, najdite ravnovesje med delom in prostim časom. Storite vse, da se boste kar najbolje počutili in si zagotovite tudi dovolj vznemirljivih in tudi sproščujočih stvari.

Ne dovolite, da tema poruši vaš ritem

Tema bo morda želela pretentati vaš um in telo. Zgodilo se bo, da boste v posteljo želeli prej, morda vas bo pestila celo popoldanska utrujenost. Ne dovolite, da vas tema spravi v melanholijo. Manj naravne, sončne svetlobe uniči naš cirkadiani ritem, našo notranjo telesno uro, ki uravnava tudi delovanje možganov in hormonov.

Ustvarite svetlobo

Krajši dnevi pomenijo manj naravne svetlobe. Da tudi vaš dom zato ne bo pretemen, ga primerno osvetlite in ustvarite prijeten ambient. Pomagajte si tudi s solno lučko.

Dodajte vitamin D

Ljudem primanjkuje vitamina D, še posebej v hladnejših mesecih, ko smo soncu manj izpostavljeni. Pomanjkanje vitamina D ima na nas mnogo slabih učinkov na zdravje. Priporočljivo je, da ga zato dodajamo v obliki prehranskih dopolnil.

Vzljubite hladnejše mesece

Če ste med tistimi, ki komaj čakajo poletje in v hladnejših mesecih ne najdejo ničesar vznemirljivega, preberite tale članek. Najdite stvari, ki vas jeseni in pozimi veselijo, da boste lažje živeli. Poletje traja navsezadnje le eno četrtino leta in nesmiselno je, da ostale tri četrtine trpite. Pomembno je seveda tudi gibanje, zadostna količina spanja, zdrava prehrana in celovit zdrav življenjski slog, da lažje kljubujemo tudi takim spremembam.

PREBERITE TUDI: Kako lahko prenesemo srečne poletne občutke v jesen?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj