Začeli ste svoj dan, ko se vam zgodi nekaj neprijetnega – dobite kazen za parkiranje, polijete kavo po srajci ali pa vas razjezi sodelavec. Take in podobne situacije vas lahko kaj hitro razjezijo ali spravijo v slabo voljo. Negativne misli so preplavile vaše možgane in negativna energija je prevzela vaše telo. Zdi se vam, da vam gre prav vse narobe in ne glede na vse, se odločite, da boste imeli zelo slab dan.

PREBERITE TUDI: Mislite, da imate VI slab dan? Preverite teh 17 fotografij!

Včasih se nam pač zgodijo stvari, nad katerimi nimamo nadzora, in nas spravijo v neprijeten položaj. Včasih vstanemo z levo nogo in razburi nas lahko vsaka malenkost. Če nekaj izgubimo; se počutimo zavrnjene; nam nekaj ali nekdo grozi; je naša ranljivost izpostavljena, in to nas frustrira. Naučimo se to odbiti!

Bolj, kot se trudimo negativnim dogodkom izogniti, bolj o tem razmišljamo in bolj to privlačimo. Negativno razmišljanje ima efekt domine. Negativna izkušnja namreč povzroči, da vidimo svet mnogo bolj negativno. Občutimo občutke, kot so jeza, krivda in žalost. To, da nas določene stvari spravijo v slabo voljo, je povsem normalen odziv. Nad tem nimamo nadzora. Imamo pa lahko nadzor nad tem, koliko časa se nas bo ta slaba volja držala. Na voljo je nekaj načinov, s katerimi lahko preprečimo, da bi nam ena stvar uničila celoten dan.

1. Opazujte svoje občutke

Razvijte sposobnost opazovanja in prepoznavanja svojih občutkov. Zavedno poimenujte čustva, ki jih tisti trenutek čutite. Ne zavrzite teh občutkov in jih ne ignorirajte. Vprašajte se, kaj je povzročilo te občutke in kaj ste se iz tega naučili. Zavedajte se, da ste situacijo morda napačno obravnavali.

2. Nevtralen pogled

Strokovnjaki pravijo, da naj bi vsak imel sposobnost, da na vsako situacijo pogledamo povsem nevtralno. Naučiti se moramo na situacije gledati objektivno. Veliko situacij namreč sami obarvamo s svojimi čustvi in negativnimi mislimi, v resnici pa še zdaleč niso take. Preverite dejstva in za trenutek odklopite čustva. Bolj, kot boste to vadili, lažje vam bo.

3. Osredotočite se na dejstva

Ko se počutite čustveno izčrpane, vzemite papir, napišite vsa dejstva te situacije – tista, za katera zagotovo veste, da držijo, zapišite na levo, tista, ki izhajajo iz vaših strahov, čustev, predvidevanj in ugibanj, pa na desno. Ta vaja pomaga pogledati situacijo objektivno, z logično razlago in brez čustev.

3. Prevzemite nadzor nad čustvi

Nagnite tehtnico čustev na pozitivno stran. Ne le, da se morate znebiti negativnih misli, temveč morate pridobiti tudi pozitivne, kar pa ne gre na silo. Pomaga naslednja vaja: napišite 3 pozitivne stvari, ki so se vam zgodile čez dan, četudi še tako majhne, le da so pozitivne.

4. Znebite se slabe izkušnje

Včasih je najbolje preboleti slabo izkušnjo tako, da se zamotite z drugo stvarjo. Potopite se v delo, pojdite tečt, pokličite prijateljico ali si namensko naredite odličen dan. Včasih morate kakšno stvar preprosto prespati, da jo vidite z druge perspektive.

5. Pogovorite se s seboj

Seveda, včasih nas kakšna malenkost pač spravi s tira. Pomembno pa je, da preverite, ali se zadaj ne skriva nekaj več. Znano je, da splošno srečnih in zadovoljnih ljudi enaka situacija ne bo tako vrgla s tira, kot nekoga, ki je sicer splošno nesrečen.

6. Poglejte na stvar z distance

Enkrat se živi in v vesolju smo le mala majcena pikica. So naši problemi s polito kavo in tečnim sodelavcem res tako veliki, da bi se zaradi tega obremenjevali?

Dober trik, da se počutimo boljše, je tudi ta, da pomislimo na nekaj lepega. Nekaj, kar nas osrečuje. Pomislite na lepe trenutke in telo vam bo sprožilo hormone sreče, ki bodo izboljšali vaše razpoloženje.

PREBERITE TUDI: 5-minutni trik, s katerim si zvišate energijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj