Toda tudi mi, ki nam uspe zbrati pogum in se opravičiti, lahko to storimo neiskreno. Izkazalo se je, da so neiskrena opravičila tako pogosta, da jih imamo že vrh glave. Preverite, kako lahko ugotovimo, ali je oseba, ki se opravičuje iskrena.

1. Lažno opravičilo vsebuje “če” ali “ampak”

Po mnenju psihologov tudi, če ima opravičilo dejanske besede “žal mi je”, vendar se nato nadaljuje z “če” ali “ampak”, to ni nekaj, kar se sliši resnično.

2. Lažno opravičilo vsebuje preveč besed

Opravičilo, ki prihaja iz vašega srca, pravzaprav ne potrebuje veliko besed. Lažno opravičilo, nasprotno, ponuja cel kup nepotrebnih razlag in podrobnosti, ki skušajo prikriti resnične občutke osebe glede situacije.

3. Neiskreno opravičilo vsebuje pasivni glas

Pasivni glasovni stavki ne povedo, kdo je dejansko odgovoren za situacijo, medtem ko aktivni glasovni stavek omenja predmet dejanja (»Naredil sem napako«).

4. Resnično opravičilo se ne more začeti z: “Rekla si mi, naj se opravičim.”

Ko oseba uporabi te besede, dejansko reče, da se vam opravičuje, kar ne prihaja neposredno od nje. To opravičilo se ponuja samo zato, ker nekdo drug meni, da je to potrebno in se ta oseba sicer ne bi opravičila.

5. Lažno opravičilo je polno izgovorov

“Veste, da …”“Sem že …” in nekatere druge zapletene besede pravijo ljudje, ko se želijo opravičiti, ne da bi se dejansko opravičili.

PREBERITE TUDI: 5 načinov, kako se iskreno opravičiti

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj