In končno ste izvlekli svoje tekaške copate. A zunaj je še mokro, polno luž in blatno. Kako jih najbolje očistiti?

Če so pralne v pralnem stroju, jih dajte pred tem v kako vrečko za občutljivo perilo, da jih zaščitite. Uporabite program z nizkimi obrati in temperaturo 40 stopinj. Če pa so bili zelo dragi ali preprosto ne upate tvegati, potem jih boste dobro očistili s pomočjo spodnjih nasvetov:

1. Redno jih zračite. Če je možno, odstranite notranji del, kjer je stopalo, ter ga operite v pralnem stroju. Tudi malce sonca ne bo škodovalo, saj deluje razkuževalno.

2. Uporabljajte dezodorante za čevlje. Če ne marate 'kemije', v njih natresite sodo bikarbono in jih preko noči pustite zunaj. Soda bo absorbirala neprijetne vonjave.

3. Pred pranjem odstranite vezalke in jih operite posebej ali v stroju (če jih boste v stroju, jih morate seveda dati v pralno vrečko).

4. Pripravite jih na pranje. Uporabite zobno ščetko ali posebno ščetko za pranje čevljev in tekoči detergent in odstranite večjo umazanijo kot je npr. blato in madeže.

5. Čevlje namočite v vedro s toplo vodo, v katero ste raztopili malo tekočega detergenta (lahko tudi tekočega mila ali šampona – kompliciranje ni potrebno) in jih namakajte nekaj ur, lahko preko noči. Nato jih dobro sperite, dobro popivnajte z brisačo odznotraj in zunaj in pustite, da se posušijo na zraku in soncu. Malo si lahko pomagate s fenom, a na hladni temperaturi.

6. Ohranjajte čistočo! Potem, ko ste jih dobro očistili, vedno nosite čiste, sveže nogavice; po vsaki uporabi jih dobro razprite (razvozlajte vezalke in dvignite jezik kar se da) in pustite na svežem zraku.

Foto: runworks.com

1 komentar

  1. Jaz tekaških superg pod nobenim pogojem ne bi dajala v stroj (ne glede na proizvajalčeve besede). Tako pena kot tudi gel se bosta pričela hitreje obrabljati, sploh pena.

    Pri čiščenju blata pa bi dodala, da si lahko prihraniš veliko dela če superge očistiš takoj, ko prideš domov. Ko je torej blato še sveže in vlažno. Vzame max 5 minut časa, velikokrat je dovolj že samo spiranje s toplo vodo, brez drgnjenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj