Eno je, da skrbimo, da nimamo navlake. Ne le po stanovanju, temveč tudi po omarah, v kleti, na podstrešju … Saj zagotovo poznate tisti čisti in lahek občutek, ko naredite čistko, vse temeljito pospravite in stvari, ki jih ne potrebujete več, podarite naprej ali zavržete?

Naslednja stopnja oz. nadgradnja pa je minimalizem. Ta nam omogoča živeti bolj preprosto in osmišljeno življenje. Spodnjih 9 preprostih nasvetov vam bo pomagalo narediti korak bližje k življenju, ki bo lažje, bolj preprosto in z več namena.

1. Zavedajte se svojih prioritet

Minimalizem med drugim pomeni, da več časa in prostora namenite za stvari, ki vam nekaj pomenijo v življenju; ki imajo neko vrednost. Katerih 3 do 5 stvari v vašem življenju je najbolj pomembnih? Premislite in naredite seznam, ostalo izločite ali prestavite na seznam ‘občasno’.

2. Prenehajte si zadajati preveč obveznosti

Vaš čas je dragocen. Še zlasti danes, ko imate že tako preveč obveznosti in je čas zase postal pravi luksuz. Katere izmed vaših trenutnih obveznosti dejansko ustrezajo vašim ciljem – in katere vam le tratijo čas?

3. Znebite se navlake

Navlaka ima dokazano močan negativen vpliv na naše počutje – med drugim nas dekoncentrira in ustvarja stres. Poskrbite, da bodo vaši prostori – bivalni in delovni – kar se da pospravljeni in se znebite navlake.

4. Ne stremite k 24/7 produktivnosti

Ustavite se in opustite prepričanje, da morate biti produktivni 24 ur na dan, 7 dni na teden. Dovolite si vsaj 2 uri na dan zase, da napolnite baterije s stvarmi, ki vas veselijo in vas sproščajo (in najmanj 1 dan na teden).

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj svoj dom narediti bolj minimalističen

5. Za svoje možgane skrbite kot za zahtevno cvetlico

Skrb za možgane je pomembna vsaj tako kot skrb za telo in okolje, v katerem bivamo. Prakticirajte čuječnost (mindfulness), torej prisotnost tukaj in zdaj in začnite z meditacijo (veliko bolj preprosto je, kot si morda mislite).

6. Manj kupujte

Kupujte manj in bolj premišljeno. Ali res potrebujete to stvar, ali lahko v ta namen reciklirate kako obstoječo? Če gre za čevlje ali oblačilo – kam boste nosili? Le na en kos ali na večino stvari, ki jih že imate v omari? Kakšna je kakovost? Jo boste nosili eno sezono ali vam bo služila več let? Tako boste privarčevali ne le denar, temveč tudi okolje, saj večina stvari prej ko slej konča v smeteh.

7. Zmanjšajte čas, ki ga preživite na družbenih omrežjih

Dandanes smo preokupirani z vsemi informacijami, ki nas bombardirajo z vseh strani. Nehajte neprestano preverjati Facebook, Instagram in ostala družbena obrežja, in raje v roke vzemite dobro knjigo, pojdite ven na zrak ali se s prijatelji dobite v živo. Preveč informacij nas oddaljuje od nas samih; od stvari, ki so nam pomembne in uničuje pristne stike med ljudmi.

8. Izklopite obvestila družbenih omrežij

Neprestano piskanje in opominjanje vas dekoncentrira; odvrača pozornost od stvari, ki jih počnete in so pomembne in ustvarja stres. Izklopite jih vsaj popoldan in zvečer in za vikende.

9. Delajte le eno stvar naenkrat

Delanje več stvari naenkrat ali ‘multi-tasking’ je velik porabnik energije, ‘dekoncentrator’ in ustvarjalec stresa (in tako več stvari naredite slabše). Delajte le eno stvar naenkrat, saj jo boste tako opravili kar najbolje in se hkrati izognili stresu multitaskinga.

​​​​​​​

PREBERITE TUDI: Minimalizem: 8 nasvetov, kako zmanjšati količino oblačil (in izgledati bolje)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj