… da vaš otrok verjetno prepogosto in ves čas joka, še posebej v primerjavi z drugimi otroki njegove starosti. Vendar ne skrbite. Z nekaj smernicami in zdravimi namigi lahko svojega otroka naučite, da bo bolje obvladal svoja čustva.

Poleg tega biti zelo občutljiv ni slaba stvar. Strokovnjaki menijo, da so zelo občutljivi otroci bolj sočutni, nežni in ustvarjalni. Tukaj je vse, kar morajo starši zelo občutljivih otrok vedeti.

Kaj pomeni biti zelo občutljiv?

Zelo občutljiva oseba ima osebnostno lastnost, znano kot občutljivost senzorične obdelave, oba izraza je skovala psihologinja Elaine Aron. Po mnenju dr. Aron je do 20 % prebivalstva zelo občutljivega. Ti ljudje ponavadi globlje obdelujejo zunanje in notranje dražljaje kot splošna populacija.

Znaki, da je vaš otrok zelo občutljiv

Glede na test dr. Aron je tukaj nekaj znakov, da je vaš otrok zelo občutljiv:

  • Zlahka se prestraši.
  • Ne mara presenečenj.
  • Pritožuje se zaradi opraskanih oblačil ali etiket, ki se drgnejo ob kožo.
  • Občutljiv je na nenavadne vonjave.
  • Postavlja veliko vprašanj.
  • Ne znajde se ob velikih spremembah.
  • Ne mara neznanih ljudi.

Pravočasno prepoznavanje znakov vam bo omogočilo, da otroka naučite strategij obvladovanja, da mu olajšate življenje.

Kako mu pomagati?

Svetovalci predlagajo, da se izogibate želji, da bi jim rekli, naj nehajo jokati. To bo verjetno samo sprožilo še več solz. Dajte jim čas in prostor, da se zberejo.

Pomagati otroku ne pomeni vedno reševati njegovih težav namesto njega. Če takoj ukrepate, da bi rešili osebne nesrečne okoliščine, potem morda nikoli ne bodo odkrili lastne sposobnosti, da bi sami rešili majhne in velike težave.

Naučite obvladovati čustva

Otroka naučite, kako se zbere, ko se počuti potrto. Ideja ni narediti manj občutljivo osebo ali spremeniti njegovo osebnost, temveč le pomagati, da si pomaga sam, ko se počuti preobremenjeno. Naučite ga prepoznati, kaj ga žalosti in kako lahko poskrbi, da se bo počutil bolje na zdrav način. Kmalu se bo morda naučil sam obvladovati svoja čustva, ne da bi se sesul.

PREBERITE TUDI: 7 opozorilnih znakov, da je vaš otrok nasilnež, in kaj storiti v zvezi s tem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj